latinica  ћирилица
08/12/2023 |  15:30 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Додик сутра на конференцији "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће сутра у Бањалуци отварању Међународне конференције "Република Српска: поштовање суверенитета и Дејтонског споразума".
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Учешће на конференцији, која се одржава под покровитељством Удружења политиколога Републике Српске, потврдило је више посланика Европског парламента и националних парламената, политичара и јавних личности из Италије, Холандије, Бугарске, Шпаније, Њемачке, САД и других земаља.

На почетку овог значајног скупа предвиђено је уводно излагање предсједника Додика, након чега ће конференција имати двије пленарне сједнице о темама: "Очување и јачање државности Републике Српске" и "Очување Дејтонског споразума: предуслов мира".

Бивши амерички дипломата и истакнути политички аналитичар Џејмс Џатрас говориће о теми "Свијет у процесу мултиполаризације и будућност Републике Српске".

Конференција ће бити израз подршке легитимним тежњама Републике Српске у свијету, али и покушај да се артикулишу конкретне стратегије отпора притисцима из Брисела и са других страна.

Политичка опредјељења иностраних учесника су разнолика, али сви дијеле став да Република Српска оправдано настоји да очува статус и надлежности које су јој гарантоване Дејтонско-париским споразумом из 1995. године.

Скуп ће показати да са обје стране Атлантика постоји много угледних личности, институција и политичких снага који подржавају Републику Српску у њеном чврстом опредјељењу да опстане и да поврати права и надлежности која су јој незаконито одузета током протеклих 28 година.

Конференција ће пружити значајну потврду да Република Српска није ни изолована нити без пријатеља у западном свијету, да је њен отпор диктатима које намећу странци потпуно оправдан, као и да је Бањалука једна од престоница аутентичне Европе суверених нација, Европе коју оличавају и учесници овог скупа.