latinica  ћирилица
08/12/2023 |  15:57 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Којић: Непрофесионализам Суда БиХ - прејудицирао одлуку по жалби Додиковог тима

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да је поступајући судија у предмету против предсједника Српске Милорада пред Судом БиХ прејудицирао одлуку Ванрасправног вијећа, сматрајући да ће и по жалби бити одбијен захтјев Додиковог адвоката да се предмет пренесе у Бањалуку.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић сматра да главни претрес у предмету против предсједника Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића пред Судом БиХ није ни смио бити заказан с обзиром на захтјев њихове одбране да се процес пренесе на Основни или Окружни суд у Бањалуци.

- Међутим, очигледно, они су занемарили чињеницу да су донијели одлуку и да су дали одбрани право жалбе и, без обзира на то што одлука није коначна, они су заказали главни претрес - рекао је Којић, поводом одгађања рочишта ове седмице у предмету против Додика и Лукића.

Којић је навео да је самим тим поступајући судија у предмету против Додика и Лукића већ прејудицирао одлуку Ванрасправног вијеће Суда БиХ, сматрајући да ће и по жалби бити одбијен захтјев Додиковог адвоката.

Он је навео да то у значајној мјери говори да поступајући судија сматра да се процес мора водити пред Судом БиХ, иако нема право на то и не одлучује о томе.

- То нам шаље неку другу врсту поруке. Очигледно да постоје одређени вјетрови у Суду, јер је већ општепознато код свих у Суду каква ће бити одлука о жалби предсједника Додика да се предмет пренесе у Бањалуку  - рекао је Којић.

Он је навео да то најбоље показује необјективност и непрофесионализам правосудних институција.

- Али, шта очекивати, на крају крајева, од нечега што је неуставно - упитао је Којић.

Коментаришући што је на сајту Суда у распореду суђења за 20. децембар уписано рочиште Додику, Којић је рекао да Суд БиХ не би смио већ сада имати распоред суђења Додику заказан за 20. децембар, јер и тај распоред прејудицира да ће бити одбијена жалба по основу преноса предмета.

- Дакле, оног тренутка када се ријеши по жалби, ако се одбије жалба, тек тада се може утврдити календар сљедећих главних претреса, а не сад да утврђују главне претресе јер и на тај начин већ прејудициорају да ће суштински одбити жалбу - навео је Којић.