latinica  ћирилица
08/12/2023 |  15:59 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српска ће учинити све да помогне Србима у ФБиХ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да на видјело излазе напади на Србе повратнике у Федерацију БиХ, те да ће бити урађено све како би им се помогло.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- Помагали смо и наставићемо да помажемо. До сада су биле информације о нападима на Бошњаке у Српској, чак је било и сензација, а испостави се да Бошњаци нападају сународнике - рекао је Вишковић.

Он је навео да у ФБиХ Срби не смију пријавити нападе и да им се сијече шума, те уништавају имања, а када то пријаве надлежним кантоналним министарствима, имају још веће проблеме.

Вишковић је навео да људи због тога често прећуткују инциденте.

- Поносан сам што су пуно веће слободе и бољи живот припадника других народа у Српској, него у ФБиХ. Срби у ФБиХ живе без струје, воде и основних животних услова, радних мјеста, путна инфраструктура је никаква и живе у страху. У страху су јер не смију пријавити инциденте. За жену у Возући се сазнало зато што је претучена, јер је морала имати љекарску помоћ, а да је добила пар шамара нико не би реаговао. Сигуран сам да има више случајева који нису пријављени - истакао је Вишковић.

Позвао све у ФБиХ да заштите Србе који, како је навео, треба да затраже заштиту институција Српске, јер живе на вјековним огњиштима.