latinica  ћирилица
08/12/2023 |  16:30 | Аутор: СРНА

Ове године десет полицајаца добило отказ

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је од 1. јануара до 10. новембра због теже повреде радне дужности изрекло 10 дисиплинских мјера престанак радног односа, а суспендовано је 47 припадника од којих 42 полицајца и пет државних службеника, изјавио је начелник Управе МУП-а за полицијско образовање Миле Шикман.
Полиција Српске - Фото: РТРС
Полиција СрпскеФото: РТРС

Он је током округлог стола на тему "Систем интегритета као фактор супростављања корупцији" у Бањалуци рекао да је током претходне године изречено укупно 12 дисциплинских мјера престанка радног односа, а током 2021. године седам.

- Позивамо све грађане који имају сазнања о негативним понашањима наших радника, о свим појавама за које сматрају да имају обиљежје корупције, да то пријаве. Све пријаве грађана ће бити на адекватан начин запримљене и процесуиране и МУП ће сигурно радити на утврђивању одговорности свих својих припадника - истакао је Шикман.

Он је навео да је округли сто поводом обиљежавања 9. децембра - Међународног дана борбе против корупције и 20 година од усвајања Конвенције УН против коруције организован с циљем указивања значајне повезаности између сузбијања ове негативне појаве, безбједности и развоја друштва.

- Полазимо од тога да је борба против корупције одговорност и обавеза свих актера у друштву укључујући владине званичнике, државне и полицијске службенике, медије, цивилни сектор, општу јавност, наравно грађане у цјелини, јер само сви заједнички, свако у оквирима и границама свог дјеловања можемо израдити друштво отпорније на корупцију - рекао је Шикман.

Он је навео да МУП Републике Српске у континуитету од 2006. године ради на изградњи овог интегритета, а 2015. године је усвојило први план интегритета којим је тад био прва институција у БиХ која је увела интегритет као системски начин борбе против корупције.

- Интегритет подразумијева стварање отпортности институције, кроз јачање кадровских ресурса и умањивање могућности и спречавање да се као негативна појава уопште и деси  - нагласио је Шикман.

Он је истакао да припадници МУП-а Републике Српске интегритет изграђују и кроз најмађи кадар увођењем посебног предмета полицијски интегритет за кадете Полицијске академије и ученике Средње школе унутраших послова, саопштено је из МУП-а.

Шикман је навео да МУП Републике Српске у свом саставу има Службу за заштиту интегритета и законитости у раду, те да је једина полицијска агенција у БиХ која има професионализован поступак професионалне дисплиплинске комисије која поптуно независно води поступке за повреду радне дисциплине.

- Дисплински поступци се не воде само против полицијских службеника опште надлежности, већ обухвата и полицијске службенике криминалистичке полиције, али и полицијске службенике који су били веома високо позиционирани - изјавио је Шикман.

Округлом столу у просторијама Управе за полицијско образовање су присуствовали и представници Судске полиције Републике Српске, Агенције за истраге и заштиту, Министарства правде, Факултета безбједносних наука, Врховног суда Републике Српске, Републичке управе за инспекцијске послове.