latinica  ћирилица
08/12/2023 |  16:31 ⇒ 19:21 | Аутор: sputniknews.com

Русима дозвољено учешће на Олимпијским играма у Паризу - у неутралном статусу

Међународни олимпијски комитет дозволио је индивидуалним спортистима из Русије и Бјелорусије да учествују на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, саопштено је на сајту те организације.
Руски олимпијски комитет (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Руски олимпијски комитет (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Извршни савјет Међународног олимпијског комитета донио је одлуку да појединачним неутралним спортистима, који су се квалификовали према постојећим квалификационим системима Међународних федерација, дозволи да учествују на Олимпијским играма 2024. у Паризу - наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, "индивидуални неутрални спортисти" су спортисти са руским или бјелоруским пасошем.

Према саопштењу, тренутно има само 11 таквих спортиста – осам са руским и троје са бјелоруским пасошем.

Спортистима који активно подржавају специјалну војну операцију у Украјини неће бити дозвољено да учествују на ОИ у Паризу, као ни спортистима и тренерима који имају уговоре са војним органима или националним безбједносним агенцијама.

Такође, на Олимпијским играма у Паризу биће забрањени било каква обиљежја Русије и Белорусије на званичним мјестима и на званичним догађајима.

Руски и бјелоруски спортисти који буду жељели да учествују на Олимпијади мораће да потпишу споразум са допуњеном Олимпијском повељом, укључујући одредбу о поштовању "мирне мисије олимпијског покрета".

Руски и белоруски спортисти који се квалификују за ОИ биће означени као неутрални спортисти.

МОК је 28. марта препоручио међународним федерацијама да дозволе Русима и Белорусима да се такмиче, али под условом да не подржавају специјалну војну операцију и да нису повезани са војним спортским друштвима.

Олимпијске игре у Паризу биће одржане од 26. јула до 11. августа 2024. године.