latinica  ћирилица
08/12/2023 |  17:05 ⇒ 18:13 | Аутор: Агенције

Заштита културног насљеђа је колективни задатак

Заштита културног насљеђа требало би да буде колективни задатак, како појединаца, тако и институција, јер то чини једно друштво бољим и успјешнијим, изјавио је Драган Симеуновић, професор Факултета политичких наука у Београду.
Уништавање и присвајање културног наслеђа (фото: nedeljnik.rs) -
Уништавање и присвајање културног наслеђа (фото: nedeljnik.rs)

Књига "Уништавање и присвајање културног наслеђа: од Лувра, до Косова и Палмире" у издању Службеног гласника Србије дјело је групе аутора међу којима су, осим професора Симеуновића, Данијела Нешић, Рената Самарџић и Мина Зиројевић.

Према ријечима Симеуновића, књига је конципирана тако да се тематиком уништења и присвајања културног насљеђа бави веома широко и отвара питања попут лицемјерја западне цивилизације, крађом културних добара кроз историју, као и актуелним стањем на нашим просторима.

Симеуновић је истакао да је изузетно важно да интелектуалци и институције препознају оно што је важно бранити и да умију да то одбране.

- Морате да препознате оно што је ваше и умјети то бранити и бранити, не само хтјети. Затим, не можете се ограничавати само на неку критику некога и нечега. Него морате дати свој допринос, показати како и шта. То чини једно друштво бољим и успјешнијим. То је трагична слика наше непросвећености. Нама треба хиљаде Доситеја и Владета Јеротића да нас уздижу и уздижу, јер нам је то очигледно и даље јако потребно. Ако се нама то чини небитним да очувамо своје културно насљеђе, шта онда рећи о таквом народу. Ја мислим да то треба да буде колективни задатак и институција - рекао је Симеуновић.