latinica  ћирилица
08/12/2023 |  18:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Истрага због злоупотребе средстава ЕУ

Канцеларија европског јавног тужиоца у Загребу званично је покренула истрагу против двије особе – бивше министарке и бивше запослене у хрватском МРРФЕУ.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Истрага против двије особе је покренута због злоупотребе положаја и овлашћења, након увиђаја спроведеног у сарадњи са Националним полицијским Уредом за сузбијање корупције и организираног криминалитета (ПНУСКОК).

Одговорност бивше министарке МРРФЕУ-а била је да обезбиједи законито трошење средстава Европске уније и националних средстава, као и да поступци јавне набаве које спроводи овај ресор буду у складу са законом.

Увиђајем је, међутим, утврђено да је бивша министарка од маја 2017. до јула 2019. налагала да се њени приватни трошкови у угоститељским објектима који нису били у оправдане службене већ у приватне, и као такви нису били прихватљиви за финансирање средствима Уније, плате јавним новцем.

Тако, како преноси ХРТ, постоји основана сумња да је у најмање девет наврата министарка издала налоге да се њени приватни трошкови у угоститељским објектима дијелом плате с позиције репрезентације Кабинета као трошак репрезентације у службене сврхе, иако за то није било основа, а дјелом укључи у трошкове набавке Управе за стратешко планирање и координацију ЕУ фондова из Оперативног програма Конкурентност и кохезија.

Оваквим плаћањем приватних трошкова у угоститељским објектима јавним средствима бивша министарка је стекла неприпадајућу имовинску корист од 9.732 евра – на штету финсијских интереса ЕУ (85 одсто) и Хрватске (15 одсто).

Такође се сумња да је бивша запослена у овом ресору, која је била задужена за организацију службених активности у име Управе за стратешко планирање и координацију ЕУ фондова Министарства, припремила једноставни поступак јавне набавке и предузела све радње потребне да трошкови рођенданске прославе бивше министарке у ресторану буду покривени бесповратним средствима из Опреративног програма конкурентност и кохезија.

Тако је, наводи се, износ од најмање 1.353 евра настао у приватне сврхе бивше министарке, плаћен средствима из ЕУ фондова и државног буџета.