latinica  ћирилица
08/12/2023 |  20:16 ⇒ 09/12/2023 | 07:43 | Аутор: РТРС

Џатрас: ОХР је апсурд; Поступак против Додика - прљави трик (ВИДЕО)

Канцеларија високог представника у БиХ је апсурд, јер њен представник нема легитимитет и потврду Савјета безбједности, рекао је за РТРС угледни политички аналитичар Џејмс Џатрас.
Џејмс Џатрас - Фото: РТРС
Џејмс ЏатрасФото: РТРС

- То само још једном показује сву лицемјерност ове империје лажи. Ми кажемо да смо међународни поредак који почива на правилима, осим што та правила не поштујемо, а и то може да прође. Међународно право не постоји, а не постоји ни амерички Устав. Ми више не живимо у држави која почива на владавини закона, а истовремено захтијевамо владавину права у другим земљама свијета, а ми уз то не поштујемо ни легитимна правила међународног система - нагласио је Џатрас.

Џатрас је рекао да је судски поступак против предсједника Републике Српске Милорада Додика "један од елемената прљавих трикова које друга страна користи, јер им се он не свиђа и покушавају да га ослабе".

Он је рекао да је у овом случају видљива паралела са оним што покушавају да ураде бившем америчком предсједнику Доналду Трампу.

- Извукли су све могуће правне начине у покушају да га спријече да учествује на изборима, иако не постоји законски основ за оно што му се ставља на терет - рекао је бивши амерички дипломата.

Џатрас је истакао да Додик води суверенистичку политику и да га колективни Запад не подржава, јер његова политика представља отпор њиховој политици која жели послушне марионете у свакој држави.

Џатрас сматра да се Република Српска налази пред тестом издржљивости.

- Ако Република Српска и њен предсједник буду могли да издрже довољно дуго, док глобална империја коначно не буде могла остваривати моћ, мислим да имате будућност. Све зависи од тога да ли ће Република Српска издржати до краја - рекао је он.

Он сматра да ће се притисак САД наставити све док, како каже, буде живота у овој глобалној империји која у својим рукама држи велики дио свијета.

Говорећи о изборима у САД, Џатрас је рекао да се ништа неће промијенити у односу према Републици Српској, без обзира ко побиједи.

- То ће бити исти људи, иста дубока држава, иста идеологија. Једино се може промијенити ако политичка криза ослаби амерички глобални утицај, тад би се то могло повољно одразити овдје - рекао је Џатрас.