latinica  ћирилица
09/12/2023 |  09:08 ⇒ 09:44 | Аутор: СРНА

Јовановић: Оснаживати грчко-српске пријатељске везе

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић рекла је да је приоритет Представништва у наредној години да се очувају добри односи са Грчком, да се ти односи унаприједе и да се константно ради на што бољим културним, историјским и привредним везама Грчке и Српске.
Јелена Јовановић - Фото: СРНА
Јелена ЈовановићФото: СРНА

Јовановићева је рекла да ће Представништво, као и претходних година, наставити са добром сарадњом са Грчком, као и оснаживање грчко-српских добрих, пријатељских веза.

- На самом почетку године ћемо организовати изложбу "Свети Сава, Светогорац и Хиландарац" у сарадњи са Светогорским центру у Солуну која ће се одржати у бањалучком Банском двору, а поред изложбе имамо у плану и низ других активноси које се заснивају на културном делу, као што је организовање Дана Српске на Крфу које смо имали први пут прошле године - рекла је Јовановићева.

Она је навела да ће и даље Грци моћи да уче српски језик у Солуну, као и на Крфу, а да ће бити настављено и присуствовање на свим већим сајмовима у Грчкој.

Према ријечима Јовановићеве, у плану је и студијска посјета ученика из Републике Српске из Требиња Солуну.

УЧЕНИЦИ ГРЧКИХ КУТАКА У СРПСКОЈ ПОСЈЕТИЋЕ КРФ

- Планирана је и активност где ћемо ученике из грчких кутака у Републици Српској довести на Крф. Све се то ради с циљем, не само оснаживања наших веза са Грчком, већ и приближавања наших историја и нашем народу и свима који нису толико можда упознати са свим нашим историјским везама - рекла је Јовановићева.

Она је за наредну годину најавили издавање књиге у којој се истиче грчка помоћ током рата дјеци Српске, јер је 20.000 дјеце из Српске било угошћено у Грчкој.

- Књигу пише етнолог Гордана Благојевић, а издавачи су Представништво Републике Српске у Грчкој и Србији, као и Етнографски институт Српске академије наука и умјетности - рекла је Јовановићева.

Она је нагласила да помоћ привредницима из Српске приликом доласка у Грчку неће изостати, те ће бити омогућен пласман њихових производа у Грчкој, као што је то ове године било са фирмом "Младегспак".

ИНТЕНЗИВНА ПРОМОЦИЈА ПОТЕНЦИЈАЛА СРПСКЕ

Јовановићева је истакла да Представништво Републике Српске у Грчкој, упркос политичко-економским изазовима са којима се сусрећу и Грчка и Република Српска због сукоба у Украјини и на Блиском истоку, интензивно ради на промоцији културних, економских и привредних потенцијала Српске са акцентом на уставно-правни положај Републике Српске у БиХ.

Она је указала да Представништво дуго година ради на интензивирању сарадње између Грчке и Републике Српске, као и на очувању културних и историјских веза два народа, додајући да традиционално добре грчко-српске односе треба његовати и константно радити на њиховом унапређењу.

Јовановићева је од најбитнијих активности током ове године у раду Представништва издвојила наставак успјешне сарадња са градом Солуном гдје је четврту годину заредом организован бесплатан програм учења српског језика и културе, гдје Грци осим учења језика имају прилику и да се боље упознају са Републиком Српском и њеним стваралаштвом.

- Управо су ови часови српског језика били и повод да се велики број Грка одлучи да посјети наше предјеле, али и да наставе са изучавањем нашег језика и културе - навела је Јовановићева у интервјуу за Срну.

Осим у Солуну, исти програм учења српског језика и културе је ове године организован и на Крфу.

ПРОИЗВОДИ ИЗ СРПСКЕ ПРВИ ПУТ НА ПОЛИЦИМА ГРЧКИХ СУПЕРМАРКЕТА

- С циљем унапређења пословних активности односно сарадње између привредника из Републике Српске и Грчке, Представништво Републике Српске у Грчкој је обезбједило гостовање једне од наших највећих и најуспешнијих фирми "Младегспак" са брендом "Бонито", на највећем сајму воћа и поврћа на Балкану и југоисточном Медитерану под називом "Фрескон" - навела је Јовановићева.

Према њеним ријечима, током сајма компанија "Младегспак" направила је огроман корак у пословању, јер је договорено да се њихови познати производи нађу на полицама супермаркета "Масутис" који је заступљен у цијелој Грчкој и тренутно има 389 маркета.

Она је напоменула да је ово први пут да су се производи из Републике Српске нашли на полицама грчких маркета.

Јовановићева је истакла да је у сарадњи са Инвестиционом развојном банком Републике Српске, Представништво обезбиједило гостовање фирме "Фрукта трејд" на сајму хране и пића у Атини путем програма "Хостед бајерс".

- Кроз овај програм представници фирме "Фрукта трејд", имали су прилику да се састану са грчким привредницима ради остваривања привредне сарадње, али и да се информишу о свим правним регулативама с циљем ефикаснијег наступа на грчком тржишту - истакла је Јовановићева.

Јовановићева је рекла да су на овом сајму 2021. године, уз подршку Представништва Републике Српске у Грчкој, имали прилику да се представе и "Бањалучка пивара" и "Херцеговачка кућа".

"СРПСКА У СРЦУ"

Поводом 9. јануара, Дана Републике Српске и 28. фебруара дана када је проглашен први Устав Републике Српске, Представништво Републике Српске у Грчкој објавило је електронско издање књиге "Српска у срцу" коју чини зборник радова ученика из свих крајева Српске који су на адресу Представништва доставили литерарне радове поводом конкурса организованог у част прославе 30 година од настанка Републике Српске.

- Ова публикација биће сведочанство талента и вредности које Република Српска гаји као и својеврсна "лична карта" будућности српског народа са "оне стране Дрине" - додала је Јовановићева.

Она је навела да је у сарадњи са градом Зворником Представништво у марту организовало бесплатни таеквондо семинар у Зворнику, за 117 спортиста из Републике Српске, али и из региона, са циљем припрема спортиста за Европско првенство у Италији.

Семинар је водио европски и свјетски првак Никос Леусис, који је 2022. године као главни тренер предводио Грчку репрезентацију на Европском првенству у Хрватској, гдје је Грчка репрезентација освојила прво мјесто.

Јовановићева је рекла да је од 16. до 22. марта Представништво угостило чланове Даун синдром центра из Бањалуке, додавши да је циљ посјете био да се низ манифестација које су организовали Представништво и Даун синдром центра из Грчке поводом обиљежавања Свјетског дана особа са Дауновим синдромо, стави акценат на њихову инклузију у друштво као и могућности међународне сарадње ова два центра.

- Током боравка у Солуну 18. марта, за чланове Даун центра из Бањалуке и Даун центра Грчке уприличен је свечани ручак коме је присуствовала председник Грчке Катерина Сакеролопулу - навела је Јовановићева.

Она је додала да је 20. марта у градском позоришту "Мелина Меркури" у општини Каламарја, организована промоција филма "Неки нови Бродвеј", који је настао у продукцији Радио телевизије Републике Српске и Даун синдром центра из Бањалуке и за ову прилику је титлован на грчки језик.

- На Свјетски дан особа са Дауновим синдромом, у организацији Представништва Републике Српске крунисана је петодневна посета Даун синдром центра Бањалука Грчкој потписивањем меморандума о братимљењу између Даун синдром центра Бањалука и Даун синдром центра Грчке где су успоставаљени јаки темељи за будућу сарадању ова два центра, а с циљем обезбеђивања остваривања боље прихваћености особа са овим синдромом и њихове социјалне инклузије - истакла је Јовановићева.

Она је рекла да је у мају Народна и универзитетска библиотека Републике Српске уз подршку Представништва Републике Српске у Грчкој представила Републику Српску на 19. Међународном сајму у Солуну.

- Током трајања сајма, представници Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске посјетили су Библиотеку града Солуна и поклонили ише од 100 књига, а том приликом је отворен и Кутак српске књиге - навела је Јовановићева.

Она је додала да су Православно спортско удружење "Света Србија" и Крфско удружење грчко-српског пријатељства, уз подршку Представништва Републике Српске у Грчкој, организовали 27. и 28. маја по први пут, манифестацију под називом "Дани Српства на Крфу".

Према њеним ријечима, циљ манифеставије био је не само да се достојанствено обиљежава сјећање на јуначко дјело предака током Првог свјетског рата, већ и да се обнове пријатељске везе са Крфљанима.

- У новембру је у Банском двору у Бањалуци, уз подршку Представништва и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу одржан и концерт крфске филхармоније Љападес, заједно са репрезентативним Свечаним оркестром Министартсва унутрашњих послова Републике Српске - подсјетила је Јовановићева.

Она је навела да је концерт био хуманитарни са циљем да се прикупе прилози за изградњу дечијег и омладинског образовног кампа који је "Света Србија" започела на Крфу.

Јовановићева је рекла да је Туристичка организација Републике Српске, уз подршку Представништва и Амбасаде БиХ у Атини, учествовала на 38. Интернационалном сајму туризма "Филоксенија", који је одржан у новембру у Солуну.

- Том приликом представљена је цјелокупна туристичка понуда Српске, са фокусом на скијање, рафтинг, кањонинг и остале видове активног туризма за који грчки туристи показују посебно интересовање - истакла је Јовановићева.

Она је додала да су на изложбеном простору Туристичке организације Републике Српске своју понуду представили туроистичке организације Бањалука и Фоча, Удружење рафтера Фоча, те туристичка агенција "Боснија аутдор".

Јовановићева је истакла да ће Представништво подржати и долазак младих спортиста, односно рукометне репрезентације Републике Српске на међународни турнир који се од 27. до 30. децембра одржава у Солуну.