latinica  ћирилица
09/12/2023 |  09:29 ⇒ 09:34 | Аутор: Агенције

Италијанско оперско пјевање уврштено у културно насљеђе УНЕСКО (ВИДЕО)

УНЕСКО описује умјетничку форму као "средство слободног изражавања" с културном вриједношћу признатом на националном и међународном нивоу.
Италијанска опера (Фото:  EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo, илустрација) -
Италијанска опера (Фото: EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo, илустрација)

Италијанска опера појавила се крајем 16. вијека у Фиренци, а вијековима касније изњедрила је многе свјетски познате оперске композиторе, од Клаудија Монтевердија и Антонија Вивалдија до Росинија и Ђузепеа Вердија.

Из УНЕСКО су саопштили да је италијанско оперско пјевање добило мјесто на попису нематеријалне културне баштине, придружујући се другим италијанским праксама попут умјетности израде пице.

- Италијанско оперско пјевање је физиолошки контролисан начин пјевања који повећава носивост гласа у акустичним просторима као што су позоришта, амфитеатри, арене и цркве. Изводе је особе свих полова, повезана је са специфичним изразима лица и гестилкулацијама тијела и укључује комбинацију музике, драме, глуме и инсценације - описано је извођење опере.

Италијански министар културе Ђенаро Санђулиано је изјавио да је одлука историјско и велико признање бел канту, тзв. прелијепом пјевању.

Првом опером у Италији сматра се "Дафне" Јакопа Перија, изведена у Фиренци 1598. године за двор породице Медичи. Ђузепе Верди сматра се највећим италијанским композитором 19. вијека, који је најпознатији по дјелима "Риголето", "Ла Травијата" и "Отело".

Остали италијански обичаји који имају мјесто на попису нематеријалне културне баштине укључују сардинско тенорско пјевање, умјетност медитеранске исхране и умјетност стаклених перли.