latinica  ћирилица
09/12/2023 |  09:58 ⇒ 11:28 | Аутор: Агенције

Москва окована мразом и снијегом; Аустралија се бори са врућином (ФОТО)

Бројни градови Русије, укључујући и Москву, ових дана се буде оковани снијегом и ледом што је донијело велике проблеме у функционисању саобраћаја.
Снијег у Москви (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Снијег у Москви (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV)

Температура у Москви се спушта и до минус 15 степени Целзијусових, а метеоролози најављују да ће у већем дијелу Русије овакво вријеме бити и наредних дана.

Ноћу ће се температура спуштати и до минус 18 степени. Јаки мразеви очекују Москву и у наредним данима, упозоравају  метеоролози.

Због актуелних временских прилика, највећи проблеми биљеже се у авиосаобраћају. Више од 20 летова на московским аеродромима је одложено, а два су отказана.

Осим Москве, ниске температуре очекују се и у другим дијеловима, а нарочито на истоку земље гдје ће се температуре спуштати и до минус 35.

У дијеловима Аустралије екстремне врућине

Екстремно високе температуре, велике температурне осцилације између градова, те драстичан пад температуре за само ноћ - слика су тренутних временских прилика у Аустралији.

Врућине у Аустралији (Фото: EPA/BRENT LEWIN AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

Од врућине у Новом Јужном Велсу, до озбиљних временских упозорења у Јужној Аустралији, гдје је издато обавјештење о обилним падавинама - најбоље приказују тренутне временске прилике у том дијелу свијета.

Обилне падавине очекују се на полуострву Ловер Ејр, источном полуострву Ејр и дијеловима западне обале и сјеверозапада континента. 

Промјена времена долази након екстремних врућина у земљи за које су из Државне ватрогасне службе рекли да је "један од најтоплијих пожарних дана у неколико година".

Осим упозорења на обилне падавине, у више регија остаје упозорење и због рекордно високих температура које ће у Сиднеју, Бадгерс Крику и Бенстауну прелазити 43 степен.

Упозорења о топлотним таласима актуелна су у појединим дијеловима свих регија, а катастрофална опасност од пожара пријети дијеловима Јужне Аустралије, сјеверне Викторије и ширег подручја Сиднеја.

У међувремену, у Мелбурну пада киша. Путеви су поплављени, а дан раније је измјерена температурна разлика између Сиднеја и Мелбурна од чак 23 степена.