latinica  ћирилица
09/12/2023 |  11:13 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Јавни позив за једнократну помоћ пољопривредницима у Пелагићеву (ВИДЕО)

У општини Пелагићево, аграрни буџет од 50 хиљада марака утрошиће за подршку и развој биљне и сточарске производње.
Једнократна помоћ пољопривредницима у Пелагићеву - Фото: РТРС
Једнократна помоћ пољопривредницима у ПелагићевуФото: РТРС

Око 100 регистрованих пољопривредних газдинстава уз општинске, користе и републичке подстицаје, што омогућава нове инвестиције.

Цвијетин Јаћимовић из Пелагићева, на око 40 хектара ораница, узгаја пшеницу, кукуруз и сунцокрет.

Уз републичке подстицаје и подршку капиталним улагањима, обновио је пољопривредну механизацију, а добро ће доћи и подстицаји општине Пелагићево.

- Подстицај није пуно велик али значи, могу да се плате неке обавезе, ја се надам да ће руководство општине у наредном периоду пронаћи могућност да нам исплати већа средства - каже пољопривредник из Пелагићева Цвијетин Јаћимовић.

- Свакако да су та средства добродошла али с обзиром на наша улагања која су велика то и није неки значајан износ, мислим да би та средства више помогла произвођачима који нису регистровани - додао је пољопривредник из Самаревца Бранко Зорановић.

Општина Пелагићево, додјелом једнократне новчане помоћи регистрованим пољопривредним газдинствима, подстиче развој пољопривреде и села. 

- Од 2021. године у општини Пелагићево смо увели један нови вид помоћи нашим пољопривредним произвођачима, а то је у виду линеарне подјеле помоћи од 500 марака свим пољопривредним произвођачима и комерцијалним и некомерцијалним - рекао је начелник општине Пелагићево Славко Тешић.

Јавни позив за додјелу једнократне новчане помоћи отворен је до 16. децембра, а на који се до сада од 115 регистрованих пољопривредних газдинстава, пријавило око 80.