latinica  ћирилица
09/12/2023 |  11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић поводом почетка рада Гасног интерконектора домаћин Алијеву и Радеву

Предсједник Србије Александар Вучић сутра ће, поводом обиљежавања почетка рада Гасног интерконектора Србија-Бугарска, угостити у Нишу предсједника Азербејџана Илхама Алијева, предсједника Бугарске Румена Радева и амбасадора Европске уније у Србији Емануела Жиофреа.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Током боравка у Нишу, планирани су и одвојени билатерални сусрети Вучића са предсједницима Азербејџана и Бугарске, саопштила је Служба за сарадњу с медијима предсједника Србије.

Предвиђен је и приказ опреме и способности јединица Војске Србије - противдронских ПВО система, беспилотних и управљаних ваздухопловних и земаљских борбених платформи као и способности падобранских и специјалних јединица, додаје се у саопштењу.

Завршетком радова на гасоводу до Бугарске омогућиће се сигурније и стабилније снабдијевање Србије гасом из различитих извора, посебно из Азербејџана.

Изградња новог гасовода у дужини од 109 километара од Ниша до Димитровграда трајала је 12 мјесеци. Укупна дужина двосмјерног гасовода Србија-Бугарска је 170 километара, од Новог Искара, у близини Софије, до Ниша.

Србија је потписала уговор о интерконекцији са Булгартрансгасом и комерцијални уговор о снабдевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја 2024. године.

Укупна вриједност гасног интерконектора Ниш - Димитровград - Бугарска, износи 85,5 милиона евра. Пројекат је финансиран дијелом кроз бесповратну помоћ ЕУ, у висини од 49,6 милиона евра, као и 25 милиона евра повољног кредита Европске инвестиционе банке који ће Србија плаћати за дио гасовода који пролази кроз Србију.

Србија је за овај пројекат издвојила 15 милиона евра и 7,5 милиона евра за припремне радове и пројектовање.

Гас чини 13 одсто потрошње примарне енергије у Србији и до сада је могао да се добије само са двије улазне тачке, преко гасовода Балкански ток и из Мађарске.