latinica  ћирилица
09/12/2023 |  12:38 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Џатрас: Глобално америчко царство се завршава - прелазимо на мултиполарни свијет (ФОТО)

САД би требало да бране Дејтонски мировни споразум онако како је написан, али тешко да ће се то десити. Акције Кристијана Шмита и његова легитимност су такође функција глобалног америчког царства, рекао је угледни политички аналитичар Џејмс Џатрас на конференцији "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума".
Џејмс Џатрас - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Џејмс ЏатрасФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Дејтонски споразум је од почетка као и Мински споразум био обмана као и што САД никада нису и неће прихватити Резолуцију 12 44. Добра вијест је да ова ера долази крају и гледајући глобално америчко царство се завршава и прелазимо на мултиполарни свијет - каже Џатрас.

Поручио је да политика САД-а мора бити добронамјерна морална хегемонија.

- 900 година западне доминације над југом долази крају.  Нема говора о мултиполарности без националног идентитета - навео је Џатрас.

Истиче да је снага Републике Српске у српском народу и његовој самосвјесности.

- Слично се може рећи и за Русе. И неће постојати без тог етничког кора. Руси и Срби знају ко су. Исто се не може рећи за САД. Деценијама смо под пропагандом да нисмо етничка, него цивилна држава. Настоје да раселе амерички етнос - каже Џатрас.

Истичее да је зато важно очувати национални идентитет.

- Руси ће се очувати али, питање је да ли ће Америка.  У вријеме Дејтонског споразума и када је нађено рјешење за Космет било је јасно да САД желе створити муслиманску државу у БиХ. Од почетка је намјера Америке унитарна држава у којој ће живјети муслимани. Срби у Републици Српској треба да се одупру и да чекају док се заврши глобално америчко царство које ће отворити мјесто Србима овдје. Али се бојим да са том климом и повлачењем плиме америчког глобализма, да се не повуче српска држава. Будите истрајни да вам се крст врати на заставу Републике Српске - истакао је Џатрас.