latinica  ћирилица
09/12/2023 |  12:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Србија постаје седма земља у Европи и десета у свијету гдје се чувају подаци ЦЕРН-а

Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Београду са делегацијом Европске организације за нуклеарна истраживања коју је предводила шеф Одјељења за информационе технологије ЦЕРН-а Енрика Поркари.
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

Брнабићева је истакла да је ово велики и значајан дан, када је ријеч о сарадњи Владе Републике Србије и ЦЕРН-а, пошто ће данас у Државном дата центру у Крагујевцу бити потписан Меморандум о разумијевању о сарадњи у увођењу и експлоатацији Светске ЛХЦ рачунарске мреже ради формирања "Тиер-1 центра“.

- Србија жели да постане једна од водећих земаља по питању високих технологија, вјештачке интелигенције и биомедицине, истакла је Брнабић и додала да је ова сарадња представља добру прилику и референцу за Србију - саопштено је из Владе Србије.

Оцијенила је да је потписивање Меморандума одлична полазна тачка како би Србија што прије постала дио глобалне компјутерске инфраструктуре чија је намјена да пружи ресурсе, да чува, обрађује, преноси и анализира податке са Великог хадронског сударача у ЦЕРН-у. 

Овим Србија постаје седма земља у Европи и десета у свијету где се чувају подаци највећег глобалног научног екперимента.

Енрика Поркари је истакла да је посвећеност, али и визија Србије када је ријеч о науци, иновацијама и технологији одличан примјер и инспирација и другим земљама, додајући да јој је веома драго што ће имати прилику да посјети Центар у Крагујевцу и потпише поменути Меморандум.

На састанку је истакнуто да су планови ЦЕРН-а да ангажују своје сараднике и колеге из других "Тиер -1" центара, како би се што прије покренуо овај пројекат, који ће бити озваничен након годину дана пробног периода.

Састанку су присуствовали министар информисања и телекомуникација  Србије Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић и вд директора Канцеларије за ИТ и еУправу Србије Милан Латиновић, наведено је у саопштењу.