latinica  ћирилица
09/12/2023 |  13:15 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Суд БиХ класична окупациона институција

Суд БиХ је класична окупациона институција иако се представља озбиљном, а његовим оспоравањем Република Српска је заузела прави однос, рекао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Коментаришући да је на сајту Суда БиХ у распореду суђења за 20. децембар уписано рочиште против предсједника Републике Српске Милорада Додика, иако још није донијета одлука по жалби одбране, Анђелковић је истакао да тог суда као ни Тужилаштва нема у Дејтону.

- То су изведене институције из самовоље западних постмодерних окупатора БиХ. Такав суд има легитимитет таман толико какав су имали нацистички немачки окупациони судови широм Европе у вријеме Другог свјетског рата - рекао је Анђелковић.

Он је напоменуо да је Суд БиХ врста политичке реалности и мора се узети у обзир да постоји, јер се ослања на силу, али та сила није резултат права и правде, већ самовоље и једностраности.

Анђелковић је оцијенио да Република Српска има ту прави однос, нашла је праву мјеру и суштински оспорава смисао тог суда, али с друге стране одржава неку врсту односа са њим и Додик прихвата да учествује у процесу за који генерално основано сматра да је нелегалан.

- Та врста асиметричног приступа је добра за исцрпљивање окупатора, а како се одвијају операције на источном фронту, како полако Русија иде ка победи, само ће у једном моменту настати нова геополитичка реалност која ће потпуно обесмислити и Суд и Тужилаштво и окупационе структуре ОХР-а - закључио је Анђелковић за Срну.

Рочиште у предмету против Додика и Лукића одгођено је ове седмице пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци. Након одбијања захтјева, тим одбране предсједника Српске има право жалбе.

Додик и Лукић, оптужени за непоштовање одлука Кристијана Шмита, 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли су да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.