latinica  ћирилица
09/12/2023 |  16:07 | Аутор: СРНА

Којић: Хитно привести Делића и испитати његову ратну прошлост и улогу у злочинима

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић затражио је да хитно буде приведен потпредсједник Скупштине општине Братунац Вехид Делић, да се испита његова ратна прошлост и улога у злочинима у Кравици, на Озрену и на другим ратиштима.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

Којић је рекао Срни да је Делић на једној сарајевској телевизији рекао да је као малољетни дјечак узео пушку и кренуо "да брани БиХ од агресије".

Он је додао да Делић затим говори и да је Кравица "ослобођена срцем", иако је то етнички чисто српско село вјековима уназад, као и да затим признаје да је приступио јединици "Ел муџахедин" и да је ратовао и на Озрену.

- Питамо јавност али и политичаре у Братунцу да ли је могуће да нису могли никога другог устоличити на тако битну функцију? Да ли су се угледали на сребреничке одборнике који су на мјесто предсједника изабрали сина злогласног Зулфе Турсуновића - упитао је Којић.

Он је указао да се у данима када министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез лаже о некаквим камповима са Русима у Рогатици, Делић хвали како је био у злогласној јединици и притом наводи да је "имао осјећај да би убио све што је српско", макар било, како је рекао, "од двије киле"

- Ко може гарантовати да он не мисли и даље тако? Са ким ми живимо овдје, ко обнаша тако високе функције у Републици Српској? - упитао је Којић.

Он тражи да се хитно приведе и испита Делићева ратна прошлост али и улога у злочинима, да одмах буде смијењен са мјеста потпредсједника Скупштине општине Братунац, а Салко Турсуновић са мјеста предсједника Скупштине општине Сребреница.

- Такви људи не могу бити функционери у држави за коју су наши очеви дали животе, које су убијали они и њихови најближи сродници на најмонструознији начин, поготово овдје у Подрињу - закључио је Којић.

Предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске Војин Павловић поднио је пријаву против актуелног потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Делића због ратне биографије, учешћа у злогласној јединици "Ел муџахедин" и пријетњи да би "клао све што носи српско име, па и дјецу".