latinica  ћирилица
09/12/2023 |  17:44 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Хоће ли Љубиње коначно добити стабилно снабдијевање електричном енергијом? (ВИДЕО)

Готово три деценије Љубиње нема стабилно снабдијевање електричном енергијом. Чести су кварови и нестанци струје. Од 1998. године становништво и привреда струју добијају далеководом из федералне општине Столац који пролази кроз три општине и територију Српске и Федерације БиХ. Од тада, као прелазно рјешење, траје још и данас, а посљедице осим потрошача нико не сноси.
Далековод - Фото: РТРС
ДалеководФото: РТРС

Нестанци струје трају од једног до три сата, па и дуже. Понекад се одужи и налажење квара, слање депеша и координација са Електропреносом и колегама из Електропривреде ХЗХБ, а љубињски дистрибутери немају приступ на федералној територији.

- Имамо три проблема. Први је што дио трасе не пролази поред пута, па се тражење квара врши визуелно од стуба до стуба. Други је проблем што далековод пролази кроз минско поље, а трећи проблем је што немамо координацију са Електропреносом ХЗХБ - тврди вођа теренских тимова Електро Херцеговине Слободан Турањанин.

Чести прекиди трају од 1998. године, а интензивирани су у овој години. Љубињци у шали кажу: "кад загрми у Италији, у Љубињу нема струје". Многим мјештанима у овим прекидима струје страдају кућански апарати, а штету трпе и фирме - перадарске фарме, металопрерађивачи, текстилци, услужне дјелатиности.

- Чим дође до пада напона, имамо велике проблеме да покренемно машине, долази до ломова алата, што нам одузима вријеме које морамо надокнадити суботом, недјељом, ноћним смјенама... - каже власник металопрерађивачког погона Данило Бетегало.

Стево Драпић, начелник Љубиња, каже да је ова општина апсурда јер кроз њу пролазе два далековода, а немају никакву ингеренцију над њима.

Незванично, Електропривреда Ррпублике Српске и Електропренос БиХ постигли су сагласност да Електро Херцеговина буде носилац изградње 35 киловолтног далековода у дужини од 17 километара од Величана, на територији Требиња, па до Љубиња.

Огњен Куљић, директор Електро Херцеговине истиче да су за тај пројекат потребне сагласности првенствено од Електропреноса БиХ, у чијем власништву се налази тај далековод, како би могли наставити са њиховим напонским нивоом.

Изградња би, највјероватније, подразумијевала и експропријацију земљишта, за коју би била надлежна Општина Љубиње.

- Општини Љубиње је у интересу да има уредно снабдијевање струјом. Ми нећемо бјежати од наших обавеза, ако је то коначно рјешење - истиче начелник Драпић.

Цијена изградње далековода за двострано напајање није позната. Процјењује се да ће припрема документације, добијање сагласности и изградња потрајати дужи временски период.