latinica  ћирилица
09/12/2023 |  17:58 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Окружни суд у Требињу међу експедитивнијим судовима у БиХ (ВИДЕО)

Окружни суд у Требињу годишње обради око хиљаду предмета, а дужина трајања поступка је око три мјесеца, што га сврстава у експедитивније правосудне институције у БиХ. Добре резултате биљеже и у овој години. Број предмета из кривичног права је мањи него раније, а више је управних спорова који се рјешавају пред овим судом.
Заједничка зграда правосудних институција у Требињу (Фото: vstv.pravosudje.ba) -
Заједничка зграда правосудних институција у Требињу (Фото: vstv.pravosudje.ba)

У Окружном суду у Требињу задовољни су резултатима рада у 2023, који су бољи него претходних година. Објективна оцјена рада суда чита се из броја оспорених пресуда пред вишим правосудним инстанцама. Свега четири пресуде су им укинуте, што је изуетан резултат, посебно јер у кривичном реферату немају ниједну укинуту одлуку - истиче предсједник Окружног суда Требиње Бојан Стевић.

Годишње се обради око 1.000 предмета. Спорови у просјеку трају око три мјесеца, што је, по правним мјерилима, мало. Најдужи предмет је из области ратног злочина. У Палати правде, у којој су смјештени уз све правосудне институције, имају одличне услове за рад.

Ивана Савић, секретар Окружног суда Требиње каже да је овај суд опремљен по европским стандардима, сва суђења се снимају, а имају и могућност саслушавања свједока путем видео линка.

У Окружном суду омогућено је и пружање психолошке подршке свједоцима. Ова помоћ је првобитно била доступна у предметима ратних злочина, а сада у свим. Пракса каже да је овај вид помоћи најпотребнији у кривичним предметима.

- Ми не радимо вјештачење, него процјену потребе свједока о подршци која му је неопходна да би дао што кавлитетнији исказ на суду, како би се смањила напетост или траума, јер већина их се први пут налази пред судом и имају мноштво нејасноћа - каже психолог из Центра за подршку свједоцима Милена Рупар.

Окружни суд Требиње надлежан је за oсновне судове у Требињу и Фочи, у првостепеним поступцима за кривична дјела за која је прописана казна затвора већа од десет година. Има и надлежност поступања у току истарге и након подизања оптужнице, и у свима управним споровима.