latinica  ћирилица
09/12/2023 |  18:18 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Нови приједлог закона омогућује пољопривредницима једноставнији начин плаћања пореза (ВИДЕО)

Влада Републике Српске Народној скупштини упутиће Приједлог Закона о допунама закона о порезу на доходак који пољопривредним газдинствима са мањим обимом производње нуди низ погодности и поједностављује процедуру плаћања. Овим приједлогом, између осталог, они који су остварили годишњи приход до 12.000 марака не плаћају порез.
Пољопривредници - Фото: РТРС
ПољопривреднициФото: РТРС

За годишњи приход од 12.000 до 25.000 пољопривредници ће плаћати паушални износ од 200 марка, док ће за приходе од 25.000 до 50.000 марака тај паушал износити 400 марака.

Приједлогом закона значајно је поједностављено плаћање обавеза малим пољопривредним газдинствима који неће морати као до сада да подносе пореске пријаве.

- Пореску пријаву неће морати достављати књиговођа који води породично газдинство, него ће то бити предмет изјаве носиоца пољопривредног газдинства. Искрено се надам да то неће бити злоупотребљено - каже министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић.

Да се новим законским рјешењем пољопривредници праведније опорезују, сагласан је и предсједник Удружења повртара Републике Српске Дарко Илић.

Досадашњи систем је функционисао да се порез на доходак плаћа на разлику између наплаћених прихода и плаћених расхода. Новим приједлогом систем опорезивања прихода од самосталног обављања пољопривредне дјелатности утврђује се у складу са економском снагом пореских обвезника.