latinica  ћирилица
09/12/2023 |  21:30 | Аутор: sputniknews.com

Вучевић: Ситуација на Косову и Метохији највећа пријетња безбједности

Министар одбране Србије Милош Вучевић описао је безбједносну ситуацију у Србији као тешку, наводећи да је највећа пријетња на Косову и Метохији и да се не смањује.
Милош Вучевић (Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Милош Вучевић (Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Оно што је једино позитивно, истакао је Вучевић, јесте чињеница да је један број незаконито ухапшених, а практично отетих Срба са Косова и Метохије, пуштен на слободу.

- Посебно нас плаши наставак наоружавања онога шта они дефинишу као косовске снаге безбедности и јасан план који не крију да те снаге до 2026. постану косовске оружане снаге, што је супротно чак и ономе шта они дефинишу као свој устав - рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да Србија на то може одговорити на два начина, а један од њих је дипломатска политичка борба, која је лимитирана због интереса других, док би други подразумијевао да Војска спреми "адекватан одговор".

- Мислим да је Војска Србије најснажнији фактор Републике Србије у смислу одвраћања и стављања до знања онима који су злонамерни да ми нисмо више џак за ударање - сматра Вучевић.

Поред 11 војних хеликоптера који су недавно стигли у Србију, Вучевић је навео да је набављено још наоружања, али да детаље те набавке неће износити из безбједносних разлога.

Он је истакао да ће сачуваћти државу Србију на Косову које неће постати чланица УН.

Нећемо увести санкције Русији и бранићемо још јаче небо изнад Србије, закључио је Вучевић.