latinica  ћирилица
10/12/2023 |  09:48 | Аутор: СРНА

Улуташ: Безбједносна ситуација мирнија, али и даље крхка

Безбједносна ситуација на Косову и Метохији сада је мирнија, али је и даље крхка, изјавио је командант Кфора генерал-мајор Озкан Утулаш.
КФОР, Звечан (Фото: TANJUG/ STR/bs) -
КФОР, Звечан (Фото: TANJUG/ STR/bs)

Утулаш је навео да је након пораста тензија протеклих мјесеци у Покрајини, НАТО распоредио 1.000 додатних војника и теже наоружање.

- Учетворостручили смо присуство Кфора на сјеверу Косова и утростручили број патрола, укључујући и дуж административне линије - рекао Утулаш за портал "Косово онлајн".

Он је навео да је Кфор увијек доказивао своју способност да се ухвати у коштац са сваким изазовом и да настави да спроводи свој мандат УН, потпуно и непристрасно.

Утулаш је подсјетио на недавну изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга који је истакао да "Алијанса очекује благовремене консултације о било којој акцији `косовских безбједносних снага` или косовске полиције која би могла да утиче на регионалну безбједност".

Он је нагласио да Кфор наставља да чини све што може да осигура безбједно окружење за све људе на Косову, да редовно и транспарентно комуницира са свим међународним и локалним актерима, као и да је у блиској комуникацији са министром одбране Србије и са привременим приштинским институцијама.