latinica  ћирилица
10/12/2023 |  10:12 ⇒ 10:54 | Аутор: Агенције

Историјски "пад" Џозефа Бајдена

Из мјесеца у мјесец предсједник САД Џозеф Бајден срозава се у очима грађана Америке.
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/YURI GRIPAS, илустрација) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/YURI GRIPAS, илустрација)

Ова неумољива оцјена произлази из анкета које Си-еН-еН проводи сваког мјесеца, а које показују непрестани пад броја Американаца који одобравају Бајденов рад.

Према резултатима објављеним ове недјеље, оцјена Бајденове политике досегнула је негативни рекорд: само 37 одсто Американаца имало је у новембру позитиван став о учинку Бајденовог предсједавања - што је најлошији резултат откако је у јануару 2021. ушао у Бијелу кућу – док је њих чак 63 одсто изразило негативан став о предсједниковом раду.

- Оцјена одобравања америчког предсједника Џозефа Бајдена пала је на дно - наводи америчка телевизија.

Рејтинг актуалног предсједника САД-а био је највиши првих мјесеци његовог мандата, са рекордна 53 одсто у априлу 2021. године. Континуирани пад започео је крајем прошле године и наставио се до данас: у ову годину Бајден је ушао с 45 одсто одобравања, а од марта до октобра рејтинг му се кретао око 40 одсто, да би сада досегнуо свој минимум.

Разлози за Бајденов анкетни суноврат су економске природе, како сугеришу одговори испитаних на остала питања. Између осталог, упитани да наведу главну бригу с којом се тренутно суочавају, чак 42 одсто грађана САД-а наводи финансијска питања, што је далеко испред било ког другог питања (наредни проблем по важности била је имиграција или сигурност граница, што је као главну бригу навело само 12 одсто анкетираних).