latinica  ћирилица
10/12/2023 |  10:52 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Нуждић: Надлежне институције да се позабаве Дедићевим и сличним изјавама

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да изјавама потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Дедића треба да се позабаве надлежне институције, јер поруке мржње према Србима не дориносе помирењу.
Виктор Нуждић - Фото: РТРС
Виктор НуждићФото: РТРС

Дедић је за једну сарајевску телевизију говорио о свом учешћу у рату у који је ушао као малољетник да "брани БиХ од агресије", наводећи да је Кравица "ослобађана срцем", ратовању на Озрену као припадник јединице "Ел муџахедин" и како је "имао осјећај да би убио све што је српско, марак било од двије киле".

Нуждић је нагласио да је крајње вријеме да Министарство унутрашњих послова Републике Српске, када се ради о лицима који су на територији Српске, почну да проводе истражне радње и провјере наводе који се износе у јавности.

Он је додао да тиме озбиљно треба да се баве и институције на нивоу БиХ, прије свега Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ и Тужилаштво БиХ.

- Нажалост, ово није ни прва ни посљедња порука која долази од бошњачких политичара и шаље поруку да у оваквој БиХ нема мјеста за Србе, што даје пуно право институцијама и грађанима Републике Српске да траже неки други пут, а не у оваквој Бих гдје се скоро сваки дан шаљу ратно хушкачке поруке и подсјећа на ратну прошлост - рекао је Нуждић.