latinica  ћирилица
10/12/2023 |  10:53 ⇒ 12:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Гасовод Ниш-Димитровград пуштен у пробни рад (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић присуствује церемонији обиљежавања почетка рада гасног интерконектора Србија - Бугарска, вриједног 94 милона евра.
Вучић са Радевим и Алијевим (Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ) -
Вучић са Радевим и Алијевим (Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ)

Овим поводом, Вучић је у Нишу угостио предсједника Азербејџана Илхама Алијева, предсједника Бугарске Румена Радева и шефа Делегације ЕУ у Србији Емануелеа Жиофреа. Церемонији присуствују и бројни министари у Влади Србије.

Вучић је током обиласка гасне станице у Трупалама рекао да односи двије земље могу да буду још бољи и да ће бити ријешени сви преостали проблеми.

Гасовод Трупале (Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ)

Предсједник Србије је претходно указао на значај диверзификације у снабдевању гасом.

- Све је у диверзификацији, као што је предсједник Радев рекао. Она ће донијети више алтернатива у снабдијевању обје земље и Србије и Бугарске. То је за нас од изузетног значаја и донијеће већу сигурност важним мјестима у Србији, Димитровграду, Белој Паланци и Пироту. Сада можемо да купујемо на отвореном тржишту гас из шест или седам различитих ЛНГ терминала укључујући и Александрополис - рекао је Вучић.

Завршетком радова на гасоводу до Бугарске омогућиће се сигурније и стабилније снабдијевање Србије гасом из различитих извора, посебно из Азербејџана.

Изградња новог гасовода у дужини од 109 километара од Ниша до Димитровграда трајала је 12 мјесеци. Укупна дужина двосмјерног гасовода Србија-Бугарска је 170 километара, од Новог Искара, у близини Софије, до Ниша.

Гасовод (Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ)

У Србији су изграђене и четири мјерно-регулационе станице у Пироту, Димитровграду, Белој Паланци и Нишу, као и једна велика примопредајна станица у Трупалама код Ниша.

Србија је потписала уговор о интерконекцији са Булгартрансгасом и комерцијални уговор о снабдијевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја 2024. године.