latinica  ћирилица
10/12/2023 |  11:20 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Четири најстарија стабла тисе у Републици Српској стара између 800 и 1.000 година (ВИДЕО)

Стабло које лијечи, али и убија. Називају га и светим, а оно је готово пред нестајањем.
Стабла тисе - Фото: РТРС
Стабла тисеФото: РТРС

Ово је прича о четири највећа и најстарија стабла тисе у Републици Српској.

Процјењује се да имају од 800 до 1.000 година, а њихово станиште је у селу Угодновић у општини Теслић.

Стрме литице зарасле у шибље вјешто крију стабла двије женске и двије мушке тисе.

Већих али ни старијих нема на простору цијеле Српске. Као таква ова четири стабла тисе нашла су се и у каталогу највећих стабала Српске.

- Ове тисе су једне од највећих стабала на простору БиХ, пречника са преко 100 цм, висине преко 15 м, тиса је врста која живи и до 2,5 хиљаде година - каже доктор шумарских наука из Теслића Горан Јовић.

Сви дијелови тисе изузев овојнице плода, изузетно су отровни. У Угодновићу се памти прича која каже да су овце за само 15 минута угинуле пошто су брстиле стабло тисе.

- Чак и коштица плода је отровна, али најновија истраживања су показала да екстракцијом из иглице тисе је добијена супстанца која је јако перспективна у лијечењу канцерогених обољења - додао је шумарски инжењер у пензији из Теслића Жарко Јовичић.

Тиса је, дакле, и лијек и отров. Од њеног стабла праве се крстићи, чак и оружје. Због прекомјерне употребе, угрожена је врста.

У многим државама Европе тиса је заштићена. Код нас се, према Закону о шумама Српске, не смије оштећивати, сјећи нити искоришћавати.

- Према евиденцији Завода стабла тисе у селу Угодновић у општини Теслић не уживају статус заштићеног подручја, односно немају никакав правни аспект заштите. Ми можемо израдити елаборат и да та стабла добију статус заштићеног природног добра - каже начелник Одјељења за заштиту природног насљеђа у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Драган Ковачевић.

- Тешко је штитити примјерке који су веома далеко од насеља у кањонима, а тако често расте, склањала се гдје је могла, гдје човјекова нога не допире или сикира највише - каже професор на Шумарском факултету у Бањалуци Југослав Брујић.

И баш као да зна да је угрожена тиса се на подручју Угодновића ужурбано размножава.

Нигдје у Европи није евидентирано да се тако природно подмлађује као овдје на обронцима Вучје планине и Влашића.

И четири старе тисе пркосе и времену и невремену. Тако је већ око 1.000 година, а животни вијек може да им буде барем још толико.