latinica  ћирилица
10/12/2023 |  11:58 ⇒ 19:19 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Запад покушава да сломи Русију – то никада неће успјети

Запад је покушао да потисне, ослаби и на крају сломи Русију, али то никада неће успјети, рекао је руски предсједник Владимир Путин у разговору са учесницима свечаности поводом Дана хероја отаџбине.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN, илустрација)

- Покушали су да Русију потисну, ослабе и на крају сломе. То никада неће успјети - рекао је руски лидер.

Према његовим ријечима, након закључења Минских споразума 2014. године, Украјина и Запад су увјеравали да су спремни да их спроведу.

- Да ли су они тежили ка томе? Ђавола јесу! И бивши канцелар Њемачке и бивши предсједник Француске су јавно рекли: Нисмо ни размишљали да то испунимо, потписали смо само како бисмо припремили Украјину за сукоб - подсјетио је Путин.

Он је подсјетио да су кијевске власти изгубиле осјећај за стварност када су Русе прогласиле неаутохтоном нацијом у Украјини.

- Никада не бисмо урадили овако нешто (покренуле специјалну војну операцију) да украјинске власти да нису почеле да бришу Русију са наших историјских територија, да протјерују људе, да Русе проглашавају неаутохтоном нацијом. Потпуно су полудјели, потпуно изгубили везу са стварношћу - рекао је шеф руске државе.

Будућност Русије зависи од учесника специјалне операције, изјавио је руски председник. Он је оцијенио тешкоће са којима се војска суочава у зони борбених дејстава.

- Живот на фронту, када пуцају, када дронови лете као мухе изнад главе - много је сложенији и прозаичнији од чаше шампањца приликом додјеле звијезда Херојима у павиљонима Кремља - рекао је он.