latinica  ћирилица
10/12/2023 |  13:49 ⇒ 15:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска платила авионске карте навијачима пуштеним из грчких затвора

Предсједник хрватског Сабора Гордан Јандроковић изјавио је данас поводом покрића трошкова повратка дијела хрватских навијача из грчких затвора да је држава дужна да брине о својим држављанима.
Пуштени навијачи Динама у Грчкој (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER BELTES, илустрација) -
Пуштени навијачи Динама у Грчкој (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER BELTES, илустрација)

Навијачи, осумњичени за учешће у крвавим хулиганским нередима у Атини, где је смртно страдао један навијач АЕК-а, стигли су данас на аеродром у Загребу.

Обавеза је државе да брине о својим држављанима, а шта ће бити касније, то ће се решити у уобичајеној процедури -  рекао је Јандроковић, након што је председник владе Хрватске Андреј Пленковић изјваио да је амбасада те земље у Атини платила цијели пакет трошкова за повратак навијача из Грчке, уколико се покаже да они за то немају средстава, преноси агенција Хина.

Јандроковић је истакао да је одлука о пуштању 31 навијача донијета у петак, и да се мање од 20 њих обратило амбасади, као и да су неки од њих тражили финансијску помоћ како купили авионске карте и вратили се у Хрватску.

- Држава мора бринути о својим држављанима који се затекну у инострантву и упадну у проблеме, било да се то догоди њиховом одговорношћу или из неких других околности. Ово је ситуација у којој је више од сто хрватских држављана затворено у Грчкој. Коначно је дошао тренутак да се један део њих враћа. Надам се да ће се то наставити у идућим данима и недјељама - рекао је Јандроковић.

Навијаче су на аеродрому у Загребу дочекали навијачи загребачког Динама, такозвани Бед Блу Бојси, који су у знак добродошлице запалили навијачке бакље, додаје Индеx.

На слободу су пуштени након што је суд усвојио њихове захтјеве за укидањем истражног затвора у којем су провели четири мјесеца. Прије напуштања Грчке морали су да положе кауцију, а онда им се, како је данас потврдио премијер Андреј Пленковић, помогло у куповини авионских карата.