latinica  ћирилица
10/12/2023 |  14:44 ⇒ 14:44 | Аутор: Агенције

Портрет и празна столица за добитницу Нобела за мир, дјеца прочитала говор

Ирански народ ће превазићи ауторитаризам наметнут од стране владе која је изгубила легитимитет и подршку јавности, истакла је добитница Нобелове награде за мир Наргес Мохамади у говору који су прочитала њена дјеца током додјеле награде.
Киана и Али Рахмани (фото: EPA-EFE/JAVAD PARSA NORWAY OUT) -
Киана и Али Рахмани (фото: EPA-EFE/JAVAD PARSA NORWAY OUT)

Норвешки Нобелов комитет је у октобру додијелио награду Наргес Мохамади због њене борбе против репресије над женама у Ирану, али и због промовисања људских права и слободе за све.

Награду су на свечаности у Градској кући у Ослу примила њена дјеца, 17-годишњи близанци Кијана и Али Рахмани. Награда укључује чек на 11 милиона шведских круна (око милион долара).

У говору, послатом из озлоглашеног иранског затвора Евин, Мохамадијева је поручила да су континуирани отпор и ненасиље најбољи начин за доношење промјена.

- Ирански народ ће, уз истрајност, превазићи репресију и ауторитаризам. Нема сумње, то је сигурно - рекла је Мохамадијева у говору.

Заговорница права жена служи вишеструке казне због оптужби које укључују ширење пропаганде против Исламске Републике.

- Пишем ову поруку иза високих, хладних зидова затвора - рекла је Мохамадијева, додајући да су њен живот и животи многих активиста у Ирану били стална борба за преживљавање.

Наргес Мохамади је на сцени у Ослу симболично представљена својим портретом, а остављена је и празна столица.

Из Нобеловог комитета навели су да је међу малобројним лауреатима који су били спријечени да присуствују церемонији од почетка додијеле награде 1901. године.

Награда јој је додијељена нешто више од годину дана након смрти 22-годишње Махсе Амини у притвору иранске полиције за морал након што је наводно прекршила правила везана за хиџаб.