latinica  ћирилица
10/12/2023 |  17:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови предсједник Аргентине положио заклетву

Нови предсједник Аргентине Хавијер Милеи положио је данас заклетву пред парламентом те земље и на тај начин и званично преузео пресједничку дужност, пренио је Ројтерс.
Хавијер Милеи положио заклетву (Фото: EPA-EFE/Demian Alday Estevez) -
Хавијер Милеи положио заклетву (Фото: EPA-EFE/Demian Alday Estevez)

Милеи је упозорио данас да нема алтернативе фискалном "шоку" и да новца нема, наводећи да су његови претходници напустили земљу која је остала без фондова, на путу ка хиперинфлацији.

- Потребно нам је фискално прилагођавање које пада на терет државе, а не на приватни сектор - рекао је Милеи у првом говору након што је положио заклетву.

Према његовим ријечима, пут који стоји пред Аргентином неће бити лак и стање економије ће краткорочно бити горе.

- Донијећу све неопходне одлуке, чак иако ствари буду тешке на почетку - нагласио је он.

Милеи је поручио да је изазов са којим се суочава Аргентина огроман.

Као предсједнички кандидат, Милеи је обећао да ће очистити политички естаблишмент од корупције, елиминисати Централну банку, коју је оптужио да штампа новац и подстиче инфлацију, као и да ће америчким доларом замијенити нестабилни пезос.

Милеи је убједљиво побиједио у другом кругу избора одржаном 19. новембра и послао у опозицију перонистичку политичку опцију која је деценијама доминирала политичком сценом Аргентине.

- Почиње обнова Аргентине и крај пропадања Аргентине. Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка. Аргентина ће се вратити на позицију у свијету коју никада није требало да изгуби - поручио је, између осталог, Милеи у побједничком говору послије објављивања резултата избора.