latinica  ћирилица
10/12/2023 |  18:00 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Одбрана предсједника Српске улаже жалбу Суду БиХ; Хоће ли главни претрес бити одржан у Сарајеву или Бањалуци? (ВИДЕО)

Одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића сутра ће поднијети жалбу Суду БиХ. Жалиће се на одлуку Ванрасправног вијећа, којом је одбијен њихов захтјев о премјештању суђења у Основни суд у Бањалуку. Рок за изјашњавање Апелационог вијећа Суда БиХ о жалби је 15 дана.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Од одлуке Апелационог вијећа зависи хоће ли главни претрес у предмету Додик-Лукић бити одржан у Сарајеву или Бањалуци. Захтјев одбране за премјештањем процеса претходно је одбило Ванрасправно вијеће, непосредно прије првобитно заказаног главног претреса. На негативну одлуку, одбрана ће се жалити.

- Имамо ову процедуралну ситуацију незавршену у погледу најављене жалбе одбране за пренос надлежности. Кад се то правоснажно оконча онда ће бити услови за почетак суђења - рекао је адвокат предсједника Републике Српске Горан Бубић.

Истовремено, то значи да би поновно заказивање главног претреса значило прејудицирање одлуке по жалби. На то је током рочишта 6. децембра упозорила одбрана. Ипак, на званичној страници Суда БиХ још није уклоњен 20. децембар, као датум новог претреса у процесу против Додика и Лукића.

Београдски адвокат Бранко Лукић сматра да је у овом политички монтираном процесу, већ написана и пресуда и то руком америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија.

- Циљ је отети имовину Републици Српској и урушити ју. Ко год им стане на пут, треба да се елиминише. Тако хоће да ураде и са Милорадом Додиком, јер им стаје на пут да направе неки свој пројект јединствене БиХ - изјавио је Лукић.

Управо је овај судски процес за предсједника Републике вид борбе против централистичких намјера дијела Запада и политичког Сарајева, истиче генерални секретар предсједника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац.

- Колико год да је Суд БиХ непријатељска територија за нас, ми смо спремни да на тој територији бранимо Републику Српску. Ми смо прихватили да идемо у тај суд да побиједимо јер ми знамо да је право на нашој страни и ми идемо по правду - навела је Пајић Баштинац.

Из институције омбудсмана БиХ указују да се исцрпљивање правних средстава у судском процесу против Додика и Лукића, граничи с кршењем људских права.

- Њима су повријеђена људска права, ту нема дилеме. Због огромног притиска и на Суд и на Тужилаштво и поготово на оптужене, тешко је издејствовати у таквим ситуацијама било какав правичан и фер процес - истакао је омбудсман БиХ из реда српског народа Невенко Врањеш.

Подсјећамо, премјештање судског процеса у Основни суд у Бањалуци одбрана је тражила због сумње у објективност и непристрасност Суда БиХ, између осталог, усљед бројних медијских иступа Кристијана Шмита, америчког и британског амбасадора и федералних министара у којима предсједнику Републике Српске, пресуђују унапријед.