latinica  ћирилица
10/12/2023 |  18:18 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Може ли попис у Црној Гори донијети реалну слику о етничкој структури државе? (ВИДЕО)

У Црној Гори до данас је пописано више 300 хиљада грађана или готово половина становништва ове државе. Други попис од стицања независности Црне Горе почео је 3. децембра, након што је два пута одгађан. Његову припрему пратиле су и пријетње бојкотом опозиционог ДПС-а и мањинских странака.
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

Оно што се у Црној Гори, након три деценије власти Мила Ђукановића, очекује јесте да овај попис покаже реалну слику о националној структури најмање државе на Балкану.

Жучне политичке расправе, најаве бојкота, и кампања налик оној предизборној, обиљежили су почетак пописа у Црној Гори. Према посљедњем попису, оном из 2011. Црна Гора имала је 620 хиљада становника. Наравно, најосјетљивије су оне пописне категорије које говоре о националној и вјерској припадности и језику.

- Та три пописна питања су најрелевантија задњих 30 година и око њих се воде све политичке расправе, то су питања окон којих се дијели црногорско друштво. Тако се десило и овај пут - рекао је политички аналитичар  Андрија Ђукановић.

Укратко, све расправе своде се у једну : шта ће попис показати о броју Срба и Црногораца. У српском политичком корпусу тврде да ће овај , демоктарски проведен попис показати стварно стање, за разлику од ранијих када је владајућа структура са ДПС-ом на челу, притисцима, инжењерингом и манипулацијама креирала лажне податке о националној структури становништва.

- Бивша валст је радила на асимиловању српског националног корпуса. Да се створи привид да је већина националних Црногораца са црногорским језиком, што је аспурдно јер су сви показатењи говорили супротно - навео је предсједник Српског националног савјета Црне Горе  Момчило Вукасановић.

На попису из 2011. године, у Црној Гори живјело је 45 одсто Црногораца, 29 одсто Срба, 8,5 одсто Бошњака. Тада се 43 одсто становника изјаснило да говори српским језиком, али је само црногорски у Устав уврштен као службени језик.

- Уколико се покаже да и сада већина говори српским језиком, тражићемо да се у Устав и српски уврсти као службени језик - изјавио је посланик Нове српске демократије у Скупштини Црне Горе Јован Вучуревић.

Резултате пописа биће званично објављени у прољеће наредне године.