latinica  ћирилица
10/12/2023 |  18:21 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије преко "Привредника" наставља да помаже студенте у Хрватској

Његова светост патријарх српски Порфирије данас је у Загребу присуствовао Скупштини стипендиста Српског привредног друштва "Привредник" и подијелио стипендије талентованим ученицима и студентима.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ)

Из Српске православне цркве  је саопштено да је "Привредник" најстарија организација Срба у Хрватској која је прошле године обиљежила 125 година од оснивања, а окупља и стипендира талентоване ученике и студенте слабијих материјалних могућности.

У саопштењу је наведено да ове школске и академске године "Привредник" стипендира 137 ученика и студената, највећи број до сада.

Из Фонда "Владимир Матијевић" додијељене су 63 студентске и 72 ученичке стипендије, док су двије студентске стипендије дар Фонда "Ивана Вујновић".

Српски патријарх је у обраћању истакао да га радује што је данас у Загребу и подсјетио на ријечи апостола Павла да је једино љубав оно што смо дужни једни другима.

- То је наш највећи задатак, то је наша обавеза и по томе ми јесмо људи. У том смислу нема разлога да превише хвалимо једни друге ако смо учинили нешто добро, осим да будемо сами захвални онима који нам чине добро, изнад свега Богу који увијек пронађе начина и пута да не останемо сами - рекао је патријарх Порфирије.

Он је стипендистима поручио да као паметни људи уче, раде и буду честити, што је предуслов сваког успјеха, нагласивши да је Црква увијек дужна да буде уз свакога, али да ће и он лично бити уз њих.

Патријар Порфирије данас је у Храму Преображења Господњег у Загребу служио Свету архијерејску литургију, након које је у бесједи позвао вјернике да се држе закона Божијег.

Његова светост је поручио вјерницима да имају смирење, а да гордост и самољубље виде као највећег непријатеља, као извор сваког зла и сваке друге страсти у човјеку.

- Неријетко имамо искушење када се придржавамо закона Божијег, Јеванђеља, заповести Божијих, да у исто вријеме поредимо себе са другима, са ближњима, па да примјећујемо како смо ми бољи од њих, како смо духовнији, и да, самим тим што се споља придржавамо правила Јеванђеља и закона, имамо право и да их критикујемо и да осуђујемо - рекао је патријарх.

При томе се, додао је, заборавља да се циљ Јеванђеља да сав закон и све заповијести Божије сажимају у заповијести о љубави коју Господ оставља као начин људског постојања.