latinica  ћирилица
10/12/2023 |  18:36 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

За пољопривреднике Градишке, Лакташа и Српца 13,4 милиона марака капиталних улагања (ВИДЕО)

Пољопривредници Градишке, Лакташа и Српца користећи повољне субвенције из аграрног буџета изградили су нове фарме. Осавременили су пољопривредну механизацију која их чини конкурентнијим на тржишту.
Трактор - Фото: РТРС
ТракторФото: РТРС

Повољни подстицаји и повећање горње границе за исплату инвестиције на 40 процената пресудно су утицали да се Ранко Сарајлић, из Ламинаца, са синовима одлучи да, послије ратарске производње, това свиња и јунади, уплови и у производњу млијека. Капацитет новог објекта је 160 музних грла.

- До сада смо уложили око 1,6 милиона марака и до краја ће инвестиција изаћи преко 2,5 милиона марака. Од је 40 одсто подстицај односно око 1,5 милиона јер смо пробили све лимите. Инвестиција је велика, али смо задовољни са подстицајима - каже Сарајлић.

На новој фарми је смјештен и робот за мужу, први од укупно осам, за које су произвођачи млијека у Српској поднијели захтјев за субвенције.

- Произвођачи су све више свјесни да уколико не буду ишли укорак са временом и не буду примјењивали све доступне нове технологије, једноставно неће моћи бити конкурентни на тржишту - истиче Славко Тошић из Ресора за пружање стручних услуга, Подручна јединица Градишка.

Да би надокнадили евидентан недостатак радне снаге и убрзали обраду, пољопривредници су субвенције искористили и за набавку механизација. За потребе породичног пољопривредног газдинства породица Видовић из Кукуља код Српца набавила је нови комбајн и трактор.

- За наш комбајн добили смо 40 одсто од 320 хиљада марака колико је коштао комбајн, значи негдје око 120.000 марака. И за трактор смо исто добили 40 одсто, а који је коштао 120.000 марака - каже Радојица Видовић.

На подручју Градишке, Лакташа и Српца од 861 поднесеног захтјева за капиталне инвестиције, средства су одобрена за 718 у укупном износу од 13,4 милиона марака. Од тога је за Градишку 7,5 милиона, Лакташе 3,2 милиона и Србац 2,7 милиона за капитална улагања.

Пољопривредницима овог дијела Српске осим средстава за капиталне инвестиције биће исплаћена и средства редовних субвенција и субвенције мађарске владе у укупном износу преко 30 милиона марака.