latinica  ћирилица
10/12/2023 |  18:47 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Шанса за развој здравственог туризма: У Источном Дрвару почиње градња мултифункционалног центра (ВИДЕО)

У Источном Дрвару почиње изградња мултифункционалног центра, који би мјештанима и посјетиоцима ове општине требао служити како за образовно-културне тако и здравствене потребе. У њему су требали бити и смјештајни капацитети. У првој фази изградње биће издвојено 530.000 марака. Општина ће издвојити 330.000, док ће остатак новца обезбиједити Влада Српске.
У Источном Дрвару почиње градња мултифункционалног центра - Фото: РТРС
У Источном Дрвару почиње градња мултифункционалног центраФото: РТРС

Смјештен на 1.060 метара надморске висине и без икаквог загађења, Источни Дрвар има идеалне услове за ваздушну бању. Потврђује то и мјештанин Јовица Марчета.

- Имао сам астму до 2010. Кад сам се вратио из Београда овдје у Потоке, једноставно астма је нестала - прича Марчета.

Пет одсто популације у Српској има астму, а сваки четврти становник проблеме са алергијама. Боравак на вишим надморским висинама ублажава тегобе, а помаже и код кардиоваскуларних болести. Медицински стручњаци стога подржавају изградњу оваквог једног центра у Источном Дрвару.

- Познато је, поготово у периоду када су амброзија и корови активни, да је довољно из Бањалуке или Приједора доћи овдје и самим доласком немате више проблем. Међутим, све до сада проблем је био непостојање смјештајних капацитета, који би гогодине у ово доба требали бити прошлост - истиче пецијалиста педијатар алерголог Бранислав Лолић.

Миланко Максић, кардиоваскуларни хирург, наглашава да љекари нарочито знају шта значи оксигенација људском организму.

- На надморској висини од преко хиљаду метара има толико кисеоника, тако да ако овај пројекат заживи биће то велики бенифит како за пацијенте са васкуларним обољењима, тако и за оне са плућним обољењима - додаје Максић.

Културно-образовно-здравствено-заштитни центар обухвата неколико објеката, а за изградњу једног потписан је уговор у вриједности 530.000 марака. У Источном Дрвару очекују да ће изградња центра допринијети самоодрживости општине, али и шире регије.

У првој фази биће изграђен објекат у којем ће бити смјештајни капацитети, сала за састанке и кухиња. Укупна вриједност изградње центра је два милиона марака. У Источном Дрвару такође планирају и изградњу скијашке стазе.