latinica  ћирилица
10/12/2023 |  20:28 ⇒ 20:52 | Аутор: Агенције

Сукоби између Израела и Хезболаха на граници са Либаном

Израел и Хезболах сукобили су се на граници са Либаном.
Рат у Израелу (Фото: EPA/ABIR SULTAN) -
Рат у Израелу (Фото: EPA/ABIR SULTAN)

Напад је услиједио након што су припадници Хезболаха лансирали дронове и пројектиле ка положајима израелских снага која је потом из ваздуха гађала неколико градова и насеља на југу те државе.

Локални либански званичник Али Хиџази рекао је да су израелски авиони гађали град Ајтарун, гдје су уништили пет кућа а већи број су оштетили. Према његовим ријечима, рањено је пет особа.

Напади израелске војске пријављени су и на ободима либанског села Јарун. У другом нападу на оближње село Рмејх, оштећени су прозори, излози и школа.

Израелска војска није коментарисала извјештаје о нападима.

Израел и либански Хезболах размјењивали су ватру од почетка сукоба у Гази прије два мјесеца. Насиље је, углавном било ограничено на погранично подручје.

Израелска војска раније је саопштила да су "сумњиве летјелице" прешле из Либана и да су двије пресретнуте. Два израелска војника лакше су рањена.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се на неколико локација на југу Израела.

Хезболах је саопштио да су напади извршени као подршка Палестинцима у Појасу Газе. У саопштењу либанске милитантне групе наводи се да су лансирали експлозивне дронове на командне положаје израелске војске недалеко од мјеста Јара. У другом саопштењу се истиче да су лансирали ракете "Буркан" које могу да носе више стотина килограма експлозива.