latinica  ћирилица
11/12/2023 |  10:12 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Од посљедица загађеног ваздуха преминуло 1.060 грађана

Према посљедњим процјенама Европске агенција за заштиту животне средине, у Црној Гори је прошле године загађење ваздуха допринијело пријевременој смрти 1.060 становника, саопштено је из Института за јавно здравље.
Загађеност ваздуха - Фото: РТРС
Загађеност ваздухаФото: РТРС

Према овим подацима, од посљедица загађења ПМ честицама преминуло је 920 људи, азот-диоксидом 90 и приземним озоном 50 особа.

Ови подаци се, како је наведено, слажу са подацима приказаним у студији "Утицај загађења ваздуха на здравље у Црној Гори" коју су сачинили експерти Свјетске здравствене организације у сарадњи са Институтом и другим партнерским институцијама у Црној Гори 2016. године.

Студија је у анализи за три града - Подгорицу, Никшић и Пљевља показала да је загађење ваздуха ПМ честицама допринијело пријевременој смрти у око 250 случајева на 100.000 становника.

- Осим пријевременог умирања, загађење ваздуха узрокује смањење квалитета живота усљед оболијевања од болести као што су инфекције дисајних путева, хронична опструктивна болест плућа, дијабетес, когнитивна оштећења, неуролошке и друге болести и стања - наведено је из Института за јавно здравље.

Загађење ваздуха је појам који се односи на присуство једног или више загађивача у ваздуху, као што су прашина, испарења, гас, магла, мириси, дим или пара у количини и трајању који могу бити штетни по здравље људи.

- Удисање ових загађивача доводи до упале, оксидативног стреса, имуносупресије и мутагености у ћелијама широм нашег тијела, утичући на плућа, срце, мозак у све остале органе и на крају доводећи до настајања болести - наведено је у саопштењу.

Утицај на здравље усљед изложености загађењу ваздуха напољу или у домаћинству зависе од врсте и концентрације загађујућих материја у мјешавини загађеног ваздуха којој је појединац изложен.

- Загађени ваздух може утицати на готово сваки орган у тијелу. Због своје мале величине неки загађивачи ваздуха, као што су прашкасте ПМ 2,5 честице, могу лако да продру у крвоток преко плућа и циркулишу по цијелом тијелу, што доводи до системских оштећења ткива и ћелија, упале која усљед дугорочног излагања може довести до настајања рака - наведено је из Института.