latinica  ћирилица
11/12/2023 |  12:26 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Вујић у Женеви: БиХ се обавезала да ће до марта 2024. године донијети закон о Уставном суду (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом обиљежавања годишњице од Декларације о људским правима, у Женеви је одржана свечаност гдје су учествовали бројни државници и министри иностраних послова. Свечаности је пристувовао и шеф Мисије при УН-у у Женеви Бојан Вујић.
Бојан Вујић, стални представник БиХ при УН - Фото: Уступљена фотографија
Бојан Вујић, стални представник БиХ при УНФото: Уступљена фотографија

- БиХ се придружила земљама које су данас у Женеви одале почасти поводом 75. годишњице декларације о људским правима, једној од најреволуционарнијих глобалних обећања у свијету - рекао је Вујић.

У свом обраћању Вујић је говорио о људским правима у БиХ и значају судства које би требало да буде независно и непристрасно.

- Овом историјском приликом желим да истакнем независног и важност независног домаћег правосуђа у заштити права прописаних Универзалноим Декларацијом о људским правима. Члан 8. Универзалне декларације предвиђа да свако има право на дјелотворан правни лијек од стране надлежних судова, за повреде основних људских права која су загарантована Уставом - нагласио је Вујић.

Наводи да су Уставом БиХ третирана важна начела људских права. Истакао је и улогу Уставног суда БиХ, који би требало да штити људска права свих грађана, а у коме још увијек позиције заузимају стране судије.

- На ову важну годишњицу, БиХ се обавезала да ће донијети Закон о Уставном суду БиХ до марта 2024. године, у складу са стандардима Европске уније којим је предвиђено да све судије буду држављани БиХ. Европска комисија је ову реформу препознала као приоритет за БиХ за чланство у ЕУ - закључио је Вујић.

Фото: РТРС

Подсјећамо, ове године се обиљежава 75. годишњица једног од најреволуционарнијих глобалних обећања у свијету - Декларације о људским правима, коју је прогласила Скупштина УН-а у Паризу 10. децембра 1948. У овој декларацији први пут се утврђују основна људска права која треба универзално штитити.

Општа декларација о људским правима поставља широк распон темељних права и слобода на које сви народи имају право и гарантује права сваког појединца, без разлике, на основу националности, мјеста становања, пола, националног или етничког поријекла, вјере, језика или било којег другог статуса.

Иако Декларација није обавезујући документ, инспирисала је више од 60 инструмената људских права који заједно чине међународни стандард људских права.

Општа сагласност свих држава чланица УН о основним људским правима утврђеним у Декларацији данас је чини још јачом и наглашава важност људских права у свакодневним животима.