latinica  ћирилица
11/12/2023 |  13:15 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Милашиновић: Исламски екстремизам стварна опасност

Бивши декан Факултета безбједности у Београду Радомир Милашиновић изјавио је за Срну да и ратнохушкачке изјаве имама Харуна Хоџића на недавном вјерском предавању код Зенице потврђују да се исламски екстемизам не смије посматрати као латентна, већ стварна опасност на Балкану.
Радомир Милашиновић - Фото: СРНА
Радомир МилашиновићФото: СРНА

- Исламски тероризам само је погнуо главу, а биће сигурно нешто са чим ће се Европа, а посебно наши крајеви суочавати још дуги низ година, јер ни издалека то питање није ријешено - упозорио је Милашиновић који је и један од оснивача Евроазијског безбједносног Форума.

Он напомиње да у вези са имамом Хоџићем све зависи од реаговања надлежних у Федерацији БиХ на овакве ратнохушкачке изјаве јер Република Српска нема могућности да утиче на отклањање ове пријетње у БиХ, мада се мора указивати на овакве екстреме.

Милашиновић указује да исламисти јесу пријетња за коју се очекује да ће тек да се распламса и распали пожар због инертности међународне заједнице и уопште свијета према догађањима на Блиском истоку.

- Јер ријетко је кад у послијератној историји било више ћутања о нечему што је очигледно запрепастило сваког нормалног човјека. То ће да буде нова варница, али претходно то мора да се разбукта у оном дијелу Блиског истока у коме се то традиционално разбуктавало. Ми смо нажалост трусно подручје када је у питању исламски екстремизам, фундаментализам и тероризам - каже Милашиновић.

Он сматра да помирљиве ријечи које долазе на примјер турског предсједника Реџепа Ердогана и званичника из муслиманског свијета ништа не значе.

- То су људи који се не држе једне линије, него имају један конгломерат ставова и мишљења који могу да буду изненађење буквално свакога дана - сматра Милашиновић.

Милашиновић указује да Балкан сигурно неће бити заштићен од опасности тероризма.

- Овај дио Европе неће бити ничим заштићен, мада видимо неке пријатне тонове у овом времену на релацији православље – ислам, што је иницирано још из рата у Украјини и вјероватно потекло још из подручја какав је Кавказ - оцијенио је Милашиновић.

Имам Харун Хоџић, бивши припадник злогласне 7. муслиманске бригаде, рекао је недавно на вјерском предавању у Немили код Зенице да свако дијете треба научити да користи оружје, а од сваке ловачке секције направити формацију која се спремна да се брани.

Хоџић је рекао како од стрељачких клубова треба направити војску и свако дијете обучити да се бави стрељаштвом, као и да у ловачка удружења треба довести пензионисане, демобилисане припаднике Армије БиХ.

У саставу злогласне 7. муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ били су муџахедини који су починили стравичне злочине над српским народом и ратним заробљеницима у Возући и на Озрену.