latinica  ћирилица
11/12/2023 |  18:27 ⇒ 18:56 | Аутор: РТС

Нестао Алексеј Наваљни, адвокати немају контакт са њим шест дана

Адвокати руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног који се налази на издржавању вишегодишње затворске казне, рекли су да су изгубили контакт са својим клијентом. Вјерује се да је Наваљни био у казненој колонији око 300 километара источно од Москве. Адвокати кажу да не знају гдје се налази.
Алексеј Наваљни (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Алексеј Наваљни (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Наваљни је у августу осуђен на 19 година затвора, пошто је проглашен кривим за стварање екстремистичке заједнице, финансирање екстремистичких активности и бројне друге злочине.

Руски опозиционар је већ служио казну од једанаест и по година у установи максималне безбједности због преваре и других оптужби које негира.

Присталице Наваљног тврде да су његово хапшење и затварање политички мотивисан покушај да се угуши његова критика руског предсједника Владимира Путина.

Адвокати су неколико пута покушали да добију приступ у двије казнене колоније у којима се вјерује да се налази Наваљни. Обавијештени су да 47-годишњи Наваљни није био ни у ИК-6 ни у ИК-7 казненој колонији.

- У петак и током данашњег дана, ни ИК-6 ни ИК-7 нису одговорили - навела је портпаролка његове организације Кира Јармиш, додавши да адвокати немају контакт са Наваљним већ шест дана.

Наваљни, који је у више наврата имао озбиљне здраствене проблеме, посљедњи пут је био затворен у казненој колонији ИК-6 која се налази источно од Москве.