latinica  ћирилица
11/12/2023 |  18:29 ⇒ 18:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Мађарска добила изузеће од новог пакета антируских санкција ЕУ

Мађарска је добила изузеће од одредби новог пакета антируских санкција Европске уније и тако одбила пријетње које угрожавају њено снабдијавање енергијом, изјавио је данас у Бриселу министар спољних послова те земље Петер Сијарто.
Сијарто и Борељ у Бриселу (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Сијарто и Борељ у Бриселу (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

На конференцији за новинаре током паузе Савјета за спољне послове Европске уније, на којој се расправљало о 12. пакету санкција Русији, Сијарто је саопштио да је Мађарска продужила рок за укидање изузећа за куповину руске сирове нафте преко нафтовода Дружба.

- Без гасовода, Мађарска и Словачка не би биле адекватно снабдјевене, јер је хрватски транзитни капацитет ограничен - рекао је он, преноси агенција МТИ.

Према његовим ријечима, Мађарска је обезбиједила продужење изузећа које је истекло 5. децембра, омогућавајући мађарској нафтној и гасној компанији Мол да настави да извози рафинисану руску сирову нафту на чешко и хрватско тржиште.

Сијарто је рекао да на пакет санкција неће бити уложен вето ако се не подрива важан економски интерес Мађарске.

- Чини се да је Европска комисија ово прихватила и да ће нацрт приједлога санкција то укључити - рекао је он.

Сви приједлози санкција који се односе на нуклеарну индустрију су одбијени, јер би учинили немогућим проширење нуклеарне електране Хунгарис Пакс, рекао је Сијарто, напомињући да је то било кључно за енергетску безбједност земље.