latinica  ћирилица
11/12/2023 |  18:45 ⇒ 18:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Уједињене нације окончале мировну мисију у Малију послије 10 година

Уједињене нације данас су окончале 10-годишњу мировну мисију у Малију, након захтјева владе те земље у којем се наводи да су снаге свјетске организације неадекватне да одговоре на растући насилни екстремизам у тој западноафричкој земљи.
Мисија УН у Малију (Фото: EPA-EFE/NICOLAS REMENE) -
Мисија УН у Малију (Фото: EPA-EFE/NICOLAS REMENE)

- Терет у Малију је био огроман и тежак - рекао је командант снага УН од 13.000 војника Мамаду Гаје, на завршној церемонији у главном граду Бамаку, преноси АП.

Он је изразио повјерење у безбједносне снаге Малија да ће ријешити кризу у земљи. За 10 година, убијено је више од 300 припадника мировне мисије УН у Малију, чиме је постала најсмртоноснија мировна мисија у свијету, наводи америчка агенција.

Власти Малија боре се да обуздају побуну исламистичких екстремиста од 2012. године. Они су потиснути у градове на сјеверу земље, захваљујући операцији коју је предводила Француска, чије трупе су напустиле земљу прошле године.

Међутим, побуњеници су се прегруписали и почели да изводе нападе на војску Малија и њене савезнике, међу којима су се нашле и снаге Уједињених нација.

Владајућа војна хунта је у јуну затражила од мисије УН да напусти ту земљу.