latinica  ћирилица
17/12/2023 |  22:35 ⇒ 18/12/2023 | 07:13 | Аутор: РТРС

Вучић: Апсолутна већина у парламенту; У Београду све зависи од два фактора (ВИДЕО)

Србија не сме да стане, освојила је апсолутну већину у парламенту и имаће свакако више од 127 мандата, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.
Избори у Србији (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Избори у Србији (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Вучић каже да што се Београда тиче, листа Србија не сме да стане има 38,5 одсто гласова.

- Први смо, побједничка листа! Другопласирана листа је Србија против насиља, затим трећепласиран је, на шест одсто, НАДА, и затим на 5,4 одсто СПС и 5,1 Несторовић. Неће се знати ко ће формирати власт у Београду, иако градоначелник остаје Александар Шапић. У Београду све зависти од два фактора. То је са ким ће већину формирати Несторовић. Други фактор су Двери и Заветници. Код њих постоји шанса да пређу цензус, и то може бити фактор који ће мијењати ствари - рекао је он.

Он каже да су на изборима за покрајинску скупштину Војводине, у којој има 120 посланика, апсолутну већину добила листа Србија не сме да стане.

- Од 120 посланика листа Србија не сме да стане имаће између 67 и 69 посланика. Другопласирана је листа Србија против насиља, са 28 до 29, значи двоструко мање и гласова и посланика. Трећепласирана је листа СВМ са 9 мандата, па СПС са 7 мандата, НАДА са 6 мандата, и нека Руска странка са једним мандатом у Војводини - рекао је председник.

Он каже да са СВМ и са СПС-ом имају 84 од 120 посланика у Војводини.

- Што се тиче КиМ листа Србија не сме да стане освојила је 74,2 одсто гласова, а листа Србија против насиља тек нешто од пет одсто гласова нашег народа на КиМ - казао је Вучић.

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Истакао је да су озбиљност и одговорност допринијели оваквом резултату.

- Што се тиче Србије, на узорку од 76 одсто, дакле могуће је да се промијени за плус или минус 1 одсто. Србија не сме да стане на 46,5 одсто, СПН на 23,5, негдје двоструко више имамо на нивоу Србије. СПС 6,5 одсто, НАДА 4,9 одсто, Несторовић 4,7 одсто и СВМ 1,9 одсто - рекао је он.

До сада нису, рекао је он, пронашли ниједно бирачко мјесто у Србији на ком је листа Србија не сме да стане добила мање гласова него на претходним изборима.

- Дакле, на свим бирачким мјестима просјечно расте 10 одсто подршка у односу на оно што смо имали прије годину дана - истиче предсједник Србије.

Каже да је ово апсолутна побједа због које је срећан, и да ће покушати да уједини народ и људе, ко год буде владао у Београду.

- Људи знају да желимо Србији добро, да морамо да се боримо за ЕКСПО. А народу смо обећали да ће Србија бити другачија земља. Остало нам је много тога да урадимо! А да послије 11 година владавине добијете овакав резултат, па ја сам бескрајно срећан - каже Вучић.

Вучић се захвалио свим пријатељима, као и свима у Републици Српској.

- Хвала и предсједнику Републике Српске Милораду Додику - нагласио је Вучић.