latinica  ћирилица
18/12/2023 |  18:02 ⇒ 23:36 | Аутор: РТРС

У акцији СИПА-е ухапшени Дебевец и Мехмедагић (ВИДЕО)

У Сарајеву су ухапшени предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица. Њих су, по налогу Тужилаштва БиХ, ухапсили полицијски службеници СИПЕ. Ухапшени су због сумње за злоупотребу положаја. Незванично – због умијешаности у илегално прислушкивање.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевецу и бившем контроверзном директору ОБА-е Осману Мехмедагићу Осмици, лисице на руке стављене су готово истовремено, у послијеподневним часовима, на двије различите локације у Сарајеву. Приведени су на саслушање у просторије СИПА-е. У полицијско-правосудним институцијама без много детаља.

- Наведена лица сумњиче се за кривична дјела злоупотребе положаја, повезана са другим кривичним дјелима из Кривичног закона БиХ. У интересу предмета у овом тренутку не можемо давати више детаља или информација - саопштено је из Тужилаштва.

Незванично, Дебевец и Мехмедагић ухапшени су због обавјештајно – правосудног скандала. Трагове сумњивог дјеловања ОБА-е у вријеме док је службом руководио Мехмедагић, или парасистема у оквиру службе и правосуђа, у јавност су испливали с почетка јесени, када је министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић јавно проговорио о илегалном прислушкивању више од 100 политичара, новинара и других личности у БиХ. Употреба дуплих СИМ картица кроз које се читају СМС поруке и детектују позиви са оригиналне картице био је тада спомињани "модус операнди".

- Постоји ли предмет 100 непостојећих налога, уништених и којима нема траг и ко су ти људи који су прислушкивани? - упитао је тада Конаковић.

Приликом отварања истраге, тужилаштво је тврдило да сумњиче како су капацитети ОБА-е злоупотребљавани за особе са тзв. "црне листе" Владе САД-а. А на тој листи готово комплетно руководство Републике Српске. Ако су утемељени Конаковићеви наводи, онда је Мехмедагић уништавао доказе о илегалном прислушкивању таргетираног српског руководства. Ту дилему требало би да разријеши саслушање у СИПА-и Дебевеца и Мехмедагића.

- Данашња акција је казала оно што ја говорим од самог почетка свог мандата, а то је да сви они који су се огријешили о закон не могу бити заштићени без озбира на којој функцији се налазили, нема недодирљивих и сви ће бити процесуирани који се огријеше о закон - истакао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Контроверзи бивши директор ОБА Мехмедагић о "закон се огријешио више пута". Због сумњивих факултетских папира које је "прекрио" државном тајном, због нелегалног изузимања видео-снимака из сарајевске поште, због мутне куповине некретнина и аутомобила.... Неке истраге још трају, за друге је оптужен. Хапшен. И експресно ослобођен некако истовремено док је са Дебевецом сниман по сарајевским хаусторима, у касним вечерњим часовима. И Ранко Дебевец Кавесон скривао је шпанско држављанство, тајио некретнине у власништву... и дисциплински одговарао. Јавност би напокон требало да сазна и какву је улогу Дебевец имао у дјелу за које је заједно са Мехмедагићем ухпашен. И можда најважније питање – ко је налогодавац прислушкивања!?