latinica  ћирилица
19/12/2023 |  13:16 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Кајганић: Дебевец и Мехмедагић осумњичени да су прислушкивали судије и запослене у Тужилаштву

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић рекао је данас да су предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец и бивши директор ОБА Осман Мехмедагић ухапшени због сумње да су починили кривично дјело злоупотреба службеног положаја и то незаконитим прислушкивањем судија Суда БиХ и радника Тужилаштва БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Двојица осумњичених доказима прикупљеним су починила кривична дјела злоупотребе службеног положаја, незаконито прислушкивали судије Суда БиХ и запослене раднике Тужилаштва БиХ приликом провођења истражних радњи Тужилаштва БиХ и Суда БиХ. Нема доказа да су вршена прислушкивања према политичким личностима, партијама. Провјерићемо све информације - рекао је Кајганић.

Он је потврдио да је слободе лишена и адвокат Васвија Видовић.

- Лишена је слободе због постојања основа сумње на кривично дјело спречавање доказивања. Лица лишене слободе биће предата поступајућем тужиоцу, који ће након испитивања одлучити о даљим корацима на основу садашњег списа и на основу доказа. Тужилац ће поднијети приједлог за одређивање притвора до мјесец дана за све осумњичене - рекао је Кајганић.

Говорећи о самом предмету против Дебевца и Мехмедагића, Кајганић је рекао да су предистражне и истражне радње вођене само у Тужилаштву БиХ уз помоћ ОБА, те да ниједна друга агенција није била укључена у предистражне и истражне радње.

- Припадници СИПА су упознати са предметом сат времена прије извршења наредбе за хапшење и желим овом приликом да их похвалим за све досадашње предузете активности које су биле професионалне и на највишем нивоу - рекао је Кајганић и додао да се истраге односе на период од 2020. године.

Кајганић је рекао да предмет у којем су ухапшени Дебевец и Мехмедагић ни на који начин није везан са предметом који се односи на предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Додао је да случај хапшења Дебевца и Мехмедагића нема политичку позадину.

- Када смо дошли до довољно доказа који су потврдили сумње, ми смо то реализовали. Ми нисмо заказали суђење ни Додику, ни било коме другом, тако да то не можемо повезати - рекао је Кајганић.