latinica  ћирилица
20/12/2023 |  09:31 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Шеранић: И ове године сви да се укључе у важну хуманитарну акцију

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да су акција "С љубављу храбрим срцима" и њен овогодишњи циљ веома важни и да сви треба да се укључе у њу, као што је то било и претходних година.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

Шеранић је рекао да је се у оквиру акције скупља новац за за развој регистра донатора матичних ћелија, те за апарат за ХЛА типизацију, који је основни апарат везано за трансплантацију, што ће прије свега помоћи најмлађим пацијентима, као и хематоонколошким.

- То су двије ствари које ће се паралелно отворити и затворити са новцем које ћемо сви заједни скупити кроз ову акцију. Тиме ћемо помоћи онима којима су матичне ћелије једини начин лијечења - изјавио је Шеранић за АТВ.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је прихватио да се акција ове године ангажује у овом смјеру, односно за скупљање новца за ХЛА типизацију у Републици Српској.

Шеранић је нагласио да Србија и Министарство здравља Србије пружају пуну подршку у смислу развоја овог пројекта у Српској.

- Влада је већ уложила одређена средства и помогла Заводу за трансфузијску медицину да се са сегмента развоја опреме, капацитета и едукације људи већ заврши неки дио процеса, тако да нисмо чекали само ову акцију, која ће нам значајно помоћи. Мислим да је то врло важно и треба сви да се укључимо као што смо се солидарно укључивали и претходних година - изјавио је Шеранић.

Он је објаснио да је ХЛА типизација такозвано поклапање генских структура даваоца и потенцијалног примаоца неког органа.

- Да бисте уопште могли да дођете у процес за трансплантацију, морате да урадите ХЛА типизацију, односно да видите да ли се ваш генски материјал поклапа са потенцијалним генским материјалом примаоца или даваоца - рекао је он.

Појединим људима, истакао је министар, то представља једини начин излијечења.

- Са овим, ми развијамо капацитете у оквиру самог регистра и дијагностике да можемо да грађанима Републике Српске понудимо да то ураде у Српској да бисмо их што прије и што квалитетније припремили за потенцијалну трансплантацију - изјавио је Шеранић.

Четрнаесто донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика биће одржано у Бањалуци 28. децембра с циљем прикупљања средстава за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија.

Завод за трансфузијску медицину Републике Српске исказао је потребу за успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија хематопоезе Републике Српске, односно, оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Оснивањем лабораторије при овом Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, те успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија, грађанима Српске који су обољели од болести које угрожавају живот као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције, урођени поремећаји метаболизма и друге, биће омогућено да се претраживањем база властитог и свјетског регистра пронађу несродни даваоци који би били подударни са примаоцем.

У оквиру акције до краја децембра биће активан и М:тел хуманитарни број 1411. Позивом на овај број донира се једна марка.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена број: 571-010-00002700-15 код БПШ Бањалука и девизни рачун ИБАН БА:395710070400006774 /партија: 0070400000067/ отворен код БПШ Бањалука.

Претходно су ове донаторске вечери организоване 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, 2011. године за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју, 2012. године за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један.

За дјецу са аутизмом организовано је донаторско вече 2013. године, а за изградњу родитељске куће 2014. године, а 2015. године за дјецу са ријетким генетским обољењима, док је 2016. године донаторско вече било организовано за Центар за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете".

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" је 2017. године организовано за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, 2018. године за дјецу са потешкоћама покрета, 2019. године за дјецу са потешкоћама у развоју за оснивање дневних центара у Требињу и Бањалуци.

За оснивање прве банке хуманог млијека донаторско вече је било организовано 2020. године, 2021. године за набавку превозних средстава за 33 удружења у склопу Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске, а прошле године за набавку савремених транспортних инкубатора за породилишта у Српској.