latinica  ћирилица
20/12/2023 |  12:54 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

ВСТС суспендовао Дебевца

Првостепена комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ прихватила је данас приједлог Канцеларије дисциплинског тужиоца за привремено удаљавање Ранка Дебевца са мјеста предсједника Суда БиХ, саопштено је из ВСТС.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Дебевец је удаљен до окончања кривичне истраге која се проводи по наредби Тужилаштва БиХ.

Приликом доношења одлуке, Првостепена комисија ВСТС-а БиХ се руководила природом и врстом кривичног дјела обухваћеног наредбом о провођењу истраге, у питању су кривична дјела корупције и кривична дјела против службене и друге одговорне функције, наводи се у саопштењу.

Првостепена дисциплинска комисија сматра да би даље вршење дужности предсједника Суда БиХ именованог до окончања истраге озбиљно угрозило кредибилитет судске функције и правосуђа БиХ у цијелости.

Из ВСТС-а наводе да овом одлуком Првостепена дисциплинска комисија ни на који начин не прејудицира нити може утицати на исход кривичне истраге, као и на право одбране туженог. Додају да жалба не одлаже извршење одлуке о привременом удаљењу.

Подсјећамо, Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ поднијела је захтјев за привремено удаљавање Дебевца са дужности предсједника Суда БиХ, након што је приведен у просторије Агенције за истраге и заштиту БиХ због злоупотребе положаја.

Припадници СИПА ухапсили су прије два дана, по наредби Тужилаштва БиХ, Дебевца и бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића због сумње да су прислушкивали запослене у Суду и Тужилаштву.