latinica  ћирилица
20/12/2023 |  14:03 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Одгођен главни претрес; Додик: Тужилаштво БиХ неозбиљно и неодговорно (ВИДЕО)

Главни претрес у предмету који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића одгођен је након што је Додикова одбрана затражила изузеће тужилаца.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да је Тужилаштво БиХ неозбиљно, неодговорно и неправно и да тужиоци не познају формалну процедуру. Како каже, то су искључиво муслимански оријентисани тужиоци који имају жељу да процесуирају све из Републике Српске.

Почетак претреса је одгођен због захтјева одбране за изузеће тужилаца који заступају оптужницу због чега треба да се изјасни главни тужилац Миланко Кајганић.

Изузеће је тражено због истраге која се води због наводне пријетње Милорада Додика поступајућим тужиоцима на једном од претходних рочишта.

- Судија је правилно поступио, јер поштује процедуру, као и ми, за разлику од Тужилаштва које не поштује - рекао је Додик.

Он је поновио да су Суд и Тужилаштво БиХ неуставни, као и одлука коју је наметнуо Кристијан Шмит и због које се суди њему и Лукићу.

- Судија ми дјелује професионално, а мој однос према овом суду није везан за њега лично, већ за институцију - рекао је Додик.

Он је упитао и "какви су то правници који не могу да прочитају Кривични закон БиХ, гдје пише да искључиво Парламентарна скупштина БиХ доноси законе, а није предвиђено ни да предлагач може бити високи представник".