latinica  ћирилица
21/12/2023 |  16:31 | Аутор: СРНА

Са дневног реда повучена иницијатива за смјену Хелеза

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нису усвојили иницијативу за смјену министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца, док је иницијатива за смјену министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза повучена са дневног реда сједнице.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Иницијативу за Хелезову смјену повукли су предлагачи, посланици СНСД-а и Српског клуба, јер сматрају да је посао Тужилаштва БиХ, које је и отворило предмет због његових изјава о војним камповима у Републици Српској, да испита њихову тачност и заврши посао до краја.

За смјену Кошарца гласало је 17 посланика, против су била 22, а један суздржан.

Током расправе о иницијативи за смјену Кошарца коју су поднијели посланици опозиционих странака из Републике Српске уз подршку једног броја посланика странака из Федерације БиХ, посланик СНСД-а Милорад Којић рекао је да је због природе иницијативе расправа о овој тачки дневног реда требала бити затворена за јавност, због дјеце коју он има са бившом супругом.

Он је додао да је задатак парламентараца да раде на побољшању законодавног оквира с циљем превенције и кажњавања сваког облика насиља, уколико се деси.

- Нити сам судија, нити тужилац. Надлежне институције дају коначне квалификације - рекао је Којић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сања Вулић рекла је да је неодговорност посланика данашња расправа о овој тачки дневног реда и помињање дјеце, на коју то може оставити посљедице.

Посланик Српског клуба Милан Петковић рекао је да предлагачи иницијативе за смјену Кошарца нису навели шта је он урадио, већ се у њој само наводи да је извршио породично насиље, што је кривично дјело.

- Колико знам, била је фаза истраге, донесена је наредба о неспровођењу истраге, па је била притужба и то је окончано - навео је Петковић.

И посланик ДФ-а Златан Бегић сматра да је данашња расправа о овој тачки дневног реда требала бити затворена за јавност, наводећи и да у Суд у сличним ситуацијама поступа тако.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић у току расправе рекао је да тема није једноставна, али и да се поставља питање зашто се дошло у ситуацију да се о томе разговара у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Посланици су прихватили да у дневни ред данашње сједнице буде уврштена тачка дневног реда која се тиче закључка којим Представнички дом тражи од Колегијума овог дома да се у дневном реду за сваку сједницу, поред броја, наведе и назив предложене иницијативе.

Са дневног реда скинута је тачка која се тиче извјештаја о спроведеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ на припреми и надзору спровођења планова интегритета" чији подносилац је Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Предсједавајући Представничког дома Маринко Чавара најавио је хитну сједницу овог дома након завршетка данашње редовне сједнице како би посланици расправљали о Приједлогу Закона о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности, који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара по хитном поступку.