latinica  ћирилица
23/12/2023 |  10:54 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Додик: Уколико Тужилаштво проба да реагује, забранићемо њихово дјеловање у Српској; И Америци смо рекли "не"

Уколико Тужилаштво БиХ проба да реагује на 9. јануар, прославу Дана Републике, биће забрањено и њихово дјеловање на простору Српске, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик за "Политику". Додао је да су креатори рушења уставне БиХ група људи из САД, али да је Српска доказала да је могуће рећи "не" Америци.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У Српској се све ради мирољубиво у вези са даном када је рођена Република Српска, изјавио је предсједник Милорад Додик након недавних пријетњи Кристијана Шмита у случају обиљежавања Дана Републике.

- Он се прије неки дан хвалио како га полиција Републике Српске још није ухватила, али треба да зна да га пратимо и кад буде прилика биће ухапшен. Ако Тужилаштво проба да реагује на 9. јануар, забранићемо и њихово дјеловање на простору Републике Српске - нагласио је Додик.

Креатори рушења уставне БиХ су група људи из САД, али је Српска доказала да је могуће рећи "не" Америци, сматра Додик. Према његовим ријечима, амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи је "каубој" који се занио па мисли да и даље може да ради шта хоће. Коментаришући процес који се против њега води због непоштовања Шмитових одлука, Додик је рекао да је то за Републику Српску богом дана ситуација.

- Ми ћемо доносити наше одлуке у зависности од тога колико далеко су они спремни да иду. Тачно знамо шта ћемо радити. Ми тражимо Устав БиХ и нећемо да прихватимо оне који руше поредак, па још нас за то оптужују - истакао је Додик.

Српска је сада додатно заинтересована да на власт у Србији не дођу неодговорне антисрпске структуре из Београда које су је клеветале, сматра Додик. Нагласио је да је тај интерес чак и већи него што га има било која структура у Србији. Додик је навео да није очекивао да ће се дио опозиције у Србији усудити на директну конфронтацију са српским народом у Републици Српској, што им грађани Српске сигурно неће опростити.

- Ми смо заинтересовани да Србија буде стабилна, а не да буде инструмент страних сила па да млатарају Српском онако како видимо да би то радио Драган Ђилас, окупивши око себе људе који у континуитету клевећу Републику Српску, што је, по нашем схватању, крајње злонамјерно - поручио је Додик.

Што се тиче сусрета са руским предсједником Владимиром Путином који је био најављен за 4. новембар, Додик је рекао да је он одгођен због великих обавеза руског предсједника и да ће бити одржан када то свима буде одговарало.